Privredna komora Srbije predlaže uvođenje kvote umesto potpune zabrane izvoza

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Vlada Srbije je zabranila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja, a Privredna komora će predložiti uveđenje kvote kao rešenje koje će koristiti privredi, farmerima i državi, saopšteno je iz PKS.

Predlog se odnosi na uvođenje sistema mesečnih kvota i poštovanje već postojećih ugovora sa inostranim kupcima, čime se ne bi ugrozio potreban izvoz u većoj meri i kako bi se održala pozicija domaćih proizvođača na evropskom i tržištu regiona.

Snebdevenost tržišta osnovnim životnim namirnicama je stabilna, proizvođači imaju dovoljne količine da obezbede potrebe i ne očekuju se nestašice, navodi se u saopštenju PKS.

Agroinfo.rs/agronews.rs

 

Privredna komora Srbije predlaže uvođenje kvote umesto potpune zabrane izvoza

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Privredna komora Srbije (PKS) pripremila je i objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti.

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

Prema najnovijoj odluci Vlade Republike Srbije odobrene su kvote za izvoz pšenice, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

Industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene

Vlada Srbije je juče, 14. aprila, usvojila odluku kojom se od zabrane izvoza izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета