NEMAMO NAFTU I ZLATO, ALI IMAMO PŠENICU I SUNCOKRET: Usevi u dobrom stanju, Vlada Srbije odobrila izvoz

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

- Pošto su usevi u dobrom stanju, pustili smo izvoz - rekao za TV Prva ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i potpredsednik vlade Srbije Branislav Nedimović.

On je takođe objasnio da ovo znači da ćemo imati više nego dovoljno pšenice iz nove žetve, a osvrnuo se i na situaciju u Nemačkoj i tamošnje cene ulja koje stalno rastu.

- Trećinu ulja potrošimo a dve trećine izvezemo. Srbija je zemlja hrane uvek će biti svega. Posejali smo 650.000 hektara pšenice i biće 950.000 hektara kukuruza, kao i suncokreta jer je cena bila dobra pa ga seju i gde ga nije ranije bilo - kaže Nedimović

- Nemamo naftu, ni mnogo zlata, ali pšenice i suncokreta imamo više nego što nam treba -  dodao je ministar za "Prvu".

Agroinfo.rs

NEMAMO NAFTU I ZLATO, ALI IMAMO PŠENICU I SUNCOKRET: Usevi u dobrom stanju, Vlada Srbije odobrila izvoz

Komentari

Jeramy, USA 2022 06 16 13 38 43 buy cialis canadian Also, dreaming can occur under anesthesia and may be remembered later

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета