Proizvođači procenjuju da će rod biti manji u proseku za 40 odsto od očekivanog

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Kao prošle i ove godine duvan u Mačvi je pre berača obrala suša, pa proizvođači procenjuju da će rod biti manji u proseku za 40 odsto od očekivanog.

- Imali smo svega dve-tri kiše i dugačak period suše i visokih temepratura za vreme vegetacije pa su biljke na mnogim njivama nedovoljno izrasle, listovi su tanki, mali, nemaju težinu. Čak i sa njiva koje su neprestano navodnjavane dobija se list slabijeg kvaliteta, koji kada se osuši nema lepu boju - kažu proizvođači iz okoline Bogatića.

Umesto 1,8 do 2 tone oni procenjuju da će u proseku sa hektara dobiti oko 1 tone sušenog lista duvana. Iako su povećane otkupne cene, sa dosta bojazni uzimaju olovku jer je najveća nepoznanica u koju klasu će otkupljivači da svrstaju duvan prilikom prijema. Naime, suvi list se plaća prema kvalitetu pošto se razvrstava u pet klasa. Proizvođači ističu da su i u najboljim godinama otkupljivači najmanje količine suvog duvana priznavali u prvoj, a najviše u trećoj klasi, zbog čega je ove, kako navode ekstremno nepovoljne godine, konačan obračun još neizvesniji.

- Proizvodnja se ugovara i mi smi kooperanti sa fabrikama kojima dugujemo za repromaterijal, a svi ostali troškovi su dosta veći nego prošle godine. Ja sam, na primer, samo za navodnjavanje potrošio 2,5 tone goriva, a duplo više nego prošle godine koštaju me drva i pelet koje koristim za sušenje - kaže proizvođač iz Uzveća.

Sa približno dve trećine prihoda, prema računici ovog proizvođača podmiruju se direktni troškovi, a kada se obračunaju i isplate troškovi radne snage ostane mala zarada zbog koje je poslednjih godina proizvodnja duvana na granici rentabilnosti.

- Zbog umanjenog roda i slabog kvaliteta dosta proizvođača će biti u minusu pa bi ova ekstremno nepovoljna godina mnogima mogla da bude poslednja i odluče da prestanu da proizvode duvan - pesimisti su mačvanske duvandžije.

Berba duvana na poljima još traje i bez obzira što će se završiti ranije nego uobičajeno, još se ne može prognozirati da li pušači treba da budu zabrinuti zbog slabog roda duvana i da li će i koliko skuplje plaćati uživanje u duvanskom dimu.

 

Proizvođači procenjuju da će rod biti manji u proseku za 40 odsto od očekivanog

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U narednih sedam do deset dana poljoprivrednicima će biti isplaćeno 8.000 dinara podsticaja po hektaru, najavio je direktor Uprave za agrarna plaćanja Marko Kesić. Na prethodno održanim protestima poljoprivrednici su tražili da im se isplate subvencije od 200 evra po hektaru

U cilju efikasnije isplate podsticaja po hektaru biljne proizvodnje, zbog nepovoljne epidemiološke situacije i u ovoj godini će se proces isplata vršiti bez podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj u Upravi za Trezor.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je konkurs koji će biti otvoren do 18. februara, a odnosi se na dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

U toku su dva javna poziva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje u agraru, tačnije u stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja raspisali su Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2022. godini.

Kompanija Japan Tobacco International (JTI), donirala je četiri drona i prateću opremu Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koje će inspektori koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana, kao i za druge poslove iz svoje nadležnosti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета