Prvog dana 2023. ukinuta carina na uvoz svinja u Srbiju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

-Odlukom o izmeni Odluke o uslovima za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu („Službeni glasnik RSˮ, broj 141/22 od 23. decembra 2021. godine), koja je doneta na sednici Vlade 22. decembra 2022. godine, a stupila je na snagu 31. decembra 2022. godine i primenjuje se od 1. januara 2023. godine, produžena je primena Odluke o uslovima za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, kojom je tokom 2022. godine odobravan uvoz pod povoljnijim uslovima, između ostalog, i živih svinja, poreklom iz EU, iz tarifne oznake 0103 91 10 00, navedeno je u dopisu koji je Agrosmart dobio od Ministarstva finansija.

Takođe, najnovijim izmenama Odluke je dodatno snižena stopa carine za uvoz živih svinja, poreklom iz EU, sa 5% na 0%, piše u dopisu.

Kako se moglo ranije čuti u diskusijama koje su proizvođači svinja vodili sa predstavnicima resornih ministarstava, razlog za donošenje ove odluke je poboljšanje stočnog fonda, to jest povećanje broja svinja na našim farmama budući da je u ovoj branši velika kriza. To, međutim, ne ide na ruku domaćim proizvođačima jer se time praktično iz budžeta Srbije stimulišu proizvođači u zemljama iz koje uvozimo svinje, prvenstveno Danskoj i Nemačkoj, a ne naši farmeri, ocenjuju domaći proizvođači.

-Nema interesovanja za kupovinu tovnih svinja, cena drastično pada. Sada je 200 dinara kilogram, pa i ispod toga, a samo pre četiri – pet nedelja cena se kretala oko 240 dinara. Istovremeno, skočila je cena prasadi – rečeno je Agrosmartu na jednoj velikoj farmi svinja u Sremu.

Situacija u ovoj branši sve je gora – uvoz raste, cene svinja padaju a mali proizvođači u Srbiji svakodnevno gase farme, upozoravaju farmeri.

Agroinfo.rs/agrosmart.net/

Prvog dana 2023. ukinuta carina na uvoz svinja u Srbiju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Broj krupne stoke u Srbiji opada. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji, sa stanjem na dan 1. decembra 2021, u odnosu na stanje na dan 1. decembra 2020, manji je ukupan broj goveda (za 3,0%), svinja (za 3,9%) i koza (za 3,6%), dok je veći ukupan broj ovaca (za 0,6%) i živine (za 0,7%).

Zbog visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.

Prilikom kontrole jednog javnog carinskog skladišta u Beogradu, carinici su zaplenili gotovo 100.000 ruža i drugog rezanog i saksijskog cveća iz Holandije, a prekršaj je načinjen jer je uvoznik prijavio svega petinu robe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета