Raste potražnja za srpskim suvim šljivama

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Slabiji rod šljiva u Čileu i SAD, dominantnim proizvođačima koji su snabdevali 50 odsto svetskog tržišta, doveo je do velike potražnje za suvim šljivama iz Srbije, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Srpske asocijacije proizvođača suvih šljiva Aleksandar Jovanović. On dodaje da se ukazala šansa za srpske proizvođače, ali da naša zemlja jednostavno nema kapacitete da se nametne na svetskom tržištu

Nakon nekoliko teških godina, šljiva se ove sezone vratila na velika vrata. Iako je rod bio lošiji usled sušnog perioda, otkupna cena za ovu voćku bila je više nego odlična, tako da je sve više voćara koji se odlučuju da prošire zasade, ali i da po prvi put posade šljivu. Interesovanje za jesenju sadnju voća u Srbiji ove godine bilo je veće nego ikad, pa su i kupci požurili da se na vreme obezbede kvalitetnim sadnim materijalom.

”Rod šljiva ove sezone je prosečno dobar,ali od toga se osuši oko pet procenata. Maksimum dosadašnje proizvodnje bio je 6.000 tona od čega se 90 odsto izvozi, pa se zbog toga stvorila slika o našoj zemlji kao budućem lideru“, ističe Jovanović.

Ono što dodatno utiče na veliko interesovanje za sadnice šljive jeste i mogućnost njenog sušenja, što pruža mogućnost veće zarade. Ipak, izvoz šljive u svežem stanju za većinu voćara nije profitabilan, pa se mnogi odlučuju za sušenje plodova i na taj način ih distribuiraju kod inostranih kupaca.

”U izvozu je prosečna cena dva evra, ali sve zavisi od kvaliteta i sorte šljive, tako da najkvalitetnije mogu da idu do 2,5 evra“, precizira Aleksandar Jovanović.

On navodi da svakodnevno stižu upiti iz različitih delova sveta, pokazujući interesovanje za suve šljive iz Srbije. Osim iz Evropske unije, zahtevi stižu iz Severne Afrike, Irana i Turske. Tradicionalno najveći izvoz je na rusko tržište.

”Srpske suve šljive imaju manje šećera, a više vlakana, u poređenju sa većinom iz aktuelne ponude na svetskom tržištu. Proizvodimo suve šljive poštujući najviše standarde kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane u svakom koraku industrijskog procesa. Osim što su nam količine za svetsko tržište minimalne, morali bismo kao proizvođači više da poklonimo više pažnje promociji, ali za nju su potrebna i sredstva“, zaključuje Jovanović.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Raste potražnja za srpskim suvim šljivama

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Direktor za hortikulturu Ministarstva poljoprivrede Indonezije, Prihasto Setianto i ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović ustanovili su konkretne korake kako bi u najkraćem roku započela realizacija sporazuma o izvozu srpskih proizvoda na tržište od približno 300 miliona ljudi.

Ukoliko imate problema sa crevima, teško varite hranu ili imate zatvor, evo jednostavnog i zdravog recepta da rešite ove probleme, ali i da izgubite višak kilograma.

Tokom prvih devet meseci ove godine ostvaren je suficit u spoljnoj trgovini agrara od 1,4 milijarde evra što je povećanje od oko 24 odsto u odnosu na januar-septembar prošle godine.

Srbija je prepoznala značaj proizvodnje rakije, a u prilog tome govori i činjenica da proizvodnja iz godine u godinu stalno raste.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa delegacijama Sirije, Indije, Ekvatorijalne Gvineje i Iraka, pri čemu je dogovoreno jačanje saradnje u oblasti agrara pomenutih zemalja i Srbije.

Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović i ministar spoljnih poslova Iraka, Fuad Husein razgovarali su o povratku srpskih poljoprivrednih proizvoda u Irak posle 40 godina.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета