Regionalni gigant najavljuje okretanje proizvodnji veštačkog mesa - Fortenova planira i investicije od 130 mil EUR tokom 2022. godine

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Jedno od najbrže rastućih tržišta jeste tržište alternativnih izvora proteina i to je jedan od pravca razvoja u kome i grupacija Fortenova vidi svoju budućnost, rekao je Fabris Peruško, CEO & član Borda direktora Fortenova grupe na CEO Summitu.

- Kroz čitavu istoriju čovečanstvo traga za belančevinama, najpre smo ih lovili, a zatim pripitomili životinje i na taj način zadovoljili potrebu za belančevinama. Tehnologija nam danas omogučava da direktno iz proteina prouzvodimo belančevine i mi smo već pokrenuli jednu liniju proizvoda biljnog podrekla - Planet of plants. To tržište je jedan od najbrže rastućih segmenata i to je segment u kome naša grupa vidi svoju budućnost - istakao je Peruško- prenosi ekapija.com.

On je najavio i da Fotrenova planira značajne investicije u narednom periodu.

- Ispred Fortenove je 2022. godina u kojoj planiramo refinansiranje kredita, sa znatno nižom kamatom, što će nam omogućiti da oslobodimo dodatni kapital za investicije. U 2022. planiramo 130 mil EUR investicija, a kada oslobodimo i dodatni kapital naš inevsticioni potencijal rašće na 200 mil EUR godišnje - naveo je Peruško.
CEO Fortenova grupe se osvrnuo i na proces restrukturiranja Agrokora i istakao da su uspeli da u razumnom roku reše kompleksan proces restrukturiranja kompanije Agrokor.

Dug Agrokora iznosio je oko 40% BDP-a Hrvatske u tom trenutku. Nakon procesa poslovanje se stabilizovao, a Fortenenova je počela svoj život sa jednim kompleksnim problemom, a to su dugovi prema više od 70 kreditora, plus Mercator koji je imao dodatni dug. Ideja je bila da sve prebacimo na jednog kreditora - kaže Peruško.

Firma je sada, kako navodi, u procesu dobijanja vlasništva nad svim svojm ćerkama firmama i većina kredita Fortenove je koncentrisana na jednoj liniji.
- U ovom trenutku to je stabilna firma koja je konsolidovala svoje poslovanje - navodi.

 Pad populacije u regionu
Peruško se u razgovoru sa predsedniom Privredne komore Srbije, Markom Čadežom, osvrnuo i na pad populacije u regionu.
- Zbog pada populacije ne gubimo samo kupce, već je to širi problem koji prirodnim priraštajem nećemo moći da rešimo, već nam je potrebno i useljavanje. Značajno je da ljudi ovaj region vide kao mesto u kojem mogu napraviti uspeh, pokrenuti poslove i generisati rast. Mislim da na taj način možemo da zaustavmo iseljavanje - zaključio je Peruško.

Regionalni gigant najavljuje okretanje proizvodnji veštačkog mesa - Fortenova planira i investicije od 130 mil EUR tokom 2022. godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета