Sastanak sa nezadovoljnim farmerima: Najveća briga za otkupnu cenu mleka

Foto: krusevac.ls.gov.rs

Foto: krusevac.ls.gov.rs

U Gradskoj upravi u Kruševcu održan je sastnak sa proizvođačima mleka, a raspravljalo se o aktuelnim temama u oblasti stočarstva, pre svega o otkupnoj ceni.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević i pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, Marko Knežević.

Knežević je istakao da je sastanak održan na zahtev farmera nezadovoljnih otkupnom cenom mleka, kao i cenom inputa – kukuruza, soje, suncokretove sačme, što nepovoljno utiče na njihovu rentabilnost na tržištu.

Pomoćnik ministra, Aleksandar Bogićević istakao je da je Ministarstvo podiglo premiju za mleko za 3 dinara, a mlekare za dva. U toku su razgovori o mogućnostima obezbeđenja dizel goriva za proizvođače, što će se rešiti u najskorijem periodu.

Za ove probleme neophodno je iznaći sistemsko rešenje, u koje treba sve uključiti: proizvođače, nadležno Ministarstvo, mlekare.

Tokom prošle godine, na nivou Srbije proizvedeno je 730 miliona litara mleka, što je približno isti nivo kao tokom poslednjih nekoliko godina. S obzirom na intenzivirane aktivnosti državnog rukovodstva i nadležnih iz resora na osvajanju novih izvoznih tržišta u oblasti poljoprivrede, potrebno je da svi subjekti ulože maksimalne napore kako bi prodor na inostrana tržišta bio što efikasniji, kako za proizvođače, tako i za državu Srbiju.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Sastanak sa nezadovoljnim farmerima: Najveća briga za otkupnu cenu mleka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Više udruženja proizvođača mleka iz različitih delova Srbije, zatražilo je od Vlade Srbije, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoporivredu i ministarke Jelene Tanasković, da hitno usvoje njihove zahteve i preduzmu mere za spasavanje domaćih farmi krava.

Pšenica je protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu pojeftinila oko 6%, kukuruz oko 2, a soja 2,7%, saopštila je ta berza.

U nedelji za nama, zabeleženo je veće interesovanje učesnika na tržištu za novi rod kukuruza i soje. Cenovno, pšenica beleži rast, dok je cena kukuruza rod 2021. u padu. Ukupno je prometovano 4.790 tona robe, finansijske vrednosti 208.474.350,00 dinara, saopšteno je iz Produktne berze.

Proizvođači mleka u Srbiji rekli su danas da je stanje u tom sektoru neizdrživo jer se povećavaju gubici zbog njegove niske otkupne cene i poskupljenja stočne hrane, pa se krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, pa od septembra treba očekivati nestašicu tog prehrambenog proizvoda.

Srpski proizvođači mleka uputili su poziv na razgovor direktoru Imleka jer su nezedovoljni otkupnom cenom ovog proizvoda.

Veoma teška situacija u mlečnom govedarstvu i stočarstvu generalno verovatno će u narednom periodu dovesti do toga da će samo jedan deo proizvođača u Srbiji uspeti da prebrodi ovakvu situaciju, dok će mnogi prestati da se bave ovim poslom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета