Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, a stižu i još dva investitora

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, a u toku su pregovori sa dva velika investitora koja se bave preradom kukuruza, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije - goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta - kaže Branislav Nedimović, a prenosi RTS.

Ministar je takođe naglasio da se vode pregovori sa dva velika investitora iz Egipta i Kine koji se bave preradom kukuruza.

- I jedan i drugi se bave prepardom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju . To su finalni premium proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari.

Još je dodao da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.

- To je jako dobro jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede - ističe ministar.

Osim ovih, Nedimović se dotakao teme mineralnih đubriva rekavši da sada postoje povoljni uslovi za nabavku, ali i organske poljoprivrede ističući da je to sektor sa najvećim rastom izvoza u prethodnoj godini od 94 odsto.

Agroinfo.rs

 

Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, a stižu i još dva investitora

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета