Skupštinski odbor za poljoprivredu usvojio rebalans budžeta

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je na sednici održanoj 19. aprila predlog rebalansa republičkog budžeta koji se odnosi na uvećanje sredstava kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Predstavnica Ministarstva finansija Mirjana Lukić navela je da je rebalansom predviđeni budžet za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvećan za više od 5,5 milijardi dinara, što je za 10,43 odsto više novca u odnosu na inicijalno usvojeni budžet za ovo Ministarstvo.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović naveo je da od opredeljenih dodatnih 5,5 milijardi dinara, najveći deo, 4,8 milijarde dinara, ide ka Upravi za agrarna plaćanja, za subvencije poljoprivrednicima. Predviđenim izmenama, učešće budžeta ovog Ministarstva u ukupnim poreskim prihodima biće pet odsto, što predstavlja zakonski određen nivo. Investicije i subvencije čine 95 odsto raspoređenih sredstava, od čega 80 odsto se usmerava ka Upravi za agrarna plaćanja, istakao je Mahmutović.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević tražio je da se izmene uredbe koje se odnose na podsticaje za mlade poljoprivrednike i za osiguranje useva od grada.

– Svako ko je zaposlen u opštini ili fabrici može da registruje gazdinstvo na 50 ari zakupljene zemlje i da dobije 13.000 evra bespovratno – istakao je Rističević. – Na taj način niste napravili mladog poljoprivrenika, nego mladog špekulanta. Zamislite kako se osećaju drugi proizvođači koji dve godine ne mogu da dobiju povraćaj sredstava da bi platili obaveze kad gledaju nekog komšiju koji ovako dobije pare.

Agroinfo.rs/epoljomagazin.com

Skupštinski odbor za poljoprivredu usvojio rebalans budžeta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета