Sojaprotein iz Bečeja dobija novog vlasnika

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Sojaprotein, jedan od najvećih i najznačajnijih prerađivača soje u Evropi dobija novog vlasnika.

Komisija za zaštitu konkurenicije dala je saglasnost da firma Archer Daniels Midland Europe iz Holandije (ADM) postane vlasnik beogradske Viktoria Grupe i njenog zavisnog društva bečejskog Sojaproteina.

U dokumentu objavljenom na sajtu Komisije navodi se da je ADM grupa prijavila je da je u 2020. godini ostvarila oko 52.691 miliona evra prihoda u svetu a da u Srbiji nema registrovanih firmi.

MK Grupa, Milija Babović i firma Apsara limited, prodali su 100 odsto Viktoria Grupe, a posredno je prodato i 89,2 odsto bečejskog Sojaproteina. MK Grupa pre prodaje posedovala je 67 odsto Viktoria grupe, dok su ostatak po pola imali Milija Babović i Apsara.

Sojaprotein, koja je preko prodaje svojih proizvoda prisutna u 65 država, pred prodaju je bila u vlasništvu Viktoria grupe sa 89,2 posto udela, dok je ostatak u vlasništvu Sliderule Trading Limiteda sa Kipra. Viktorija sa Sojaproteinom u 2020. godini ostvarila je 139,8 miliona evra prihoda u svetu, a na tržištu Srbije ostvareno je 46,1 milion evra.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Sojaprotein iz Bečeja dobija novog vlasnika

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Fabrika IMT (Industrija Motora i Traktora) ponuđena je na prodaju koju je oglasio Stečajni upravnik ove firme, a koja će se obaviti metodom javnog nadmetanja.

Industrija kanabisa u Sjedinjenim Američkim Državama cveta, pa je prošle godine prodaja dostigla 20 milijardi dolara, ove godine iznosi 26 milijardi, a predviđa se da će biti uvećana na 45,9 milijardi 2025. godine, prenosi danas CNN, pozivajući se na podatke "Marihuana biznis dejlija" (MBD).

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je šestu prodaju imovine firme “Agroživ” ad Žitište u stečaju, a krajnji rok za dostavljanje ponuda je 2. novembar 2021. godine.

Inicijativa 'Pravo na vodu' napominje da se privatizacijom Instituta neće rešiti nagomilani problemi, naprotiv, samo će se produbiti, jer će stručno znanje staviti u funkciju privatnog kapitala umesto javnog interesa.

Povećana aktivnost robno berzanskih učesnika i rast cena svih žitarica i uljarica, karakteristike su koje su aktuelne na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji. Ukupan promet je iznosio 3.274 tone robe, čija je finansijska vrednost iznosila 138.185.850,00 dinara.

Rod soje je, kako se i očekivalo, podbacio zbog suše i visokih dnevnih temperatura koje su preovladavale ove sezone. Iako je cena trenutno viša nego prošle godine, proizvođači sumnjaju da će biti na dobitku.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета