Srbija i Republika Srpska postigle dogovor o priznavanju nacionalnih sertifikata za lakši plasman organskih proizvoda

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dogovorio se danas sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem o međusobnom priznavanju nacionalnih sertifikata za organsku proizvodnju radi lakšeg plasmana ovih proizvoda.

Postignuti dogovor će proizvođačima organske hrane značajno olakšati plasman svojih proizvoda kako na teritoriji Srbije, tako i u Republici Srpskoj. Na sastanku dva ministra dogovorena je i zajednička organizacija BIOFEST-a u septembru u Banja Luci u cilju boljeg povezivanja proizvođača i trgovaca organskim proizvodima, ali i daljem jačanju njihovog plasmana robe na dva tržišta.

Proizvodnja organske hrane predstavlja jedan od najprofitabilnijih sektora poljoprivrede i sve je više tražen na najplatežnijim svetskim tržištima od SAD-a i Skandinavije do zemalja Bliskog Istoka. Upravo je na tim prostorima organska hrana iz Srbije prepoznata kao visokokvalitetna zbog čega su naši proizvođači sve zastupljeniji na njima.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Srbija i Republika Srpska postigle dogovor o priznavanju nacionalnih sertifikata za lakši plasman organskih proizvoda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета