Sve više žena u svetskom ali u i srpskom vinogradarstvu

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Danas je sve više žena u svetskom ali u i srpskom vinogradarstvu. Vinograde i podrume nasleđuju od očeva i dedova, ali su se mnoge devojke posle završenog fakulteta vratile na svoja ili nova imanja. Mlade vinogradarke i vinarke ništa ne prepuštaju slučajnosti, imaju novu viziju proizvodnje, plasmana i vinskog stila. U skladu sa trendovima u svetu mnoge prednost daju domaćim sortama grožđa

Posao u vinogradu i podrumu je težak i složen, pogotovo za žene. Dijana Milić nije u svojim vinogradima onoliko koliko bi trebalo i koliko bi želela. U doba pandemije dosta vremena troši istražujući nestabilno tržište.

“Bez obzira što je to težak posao, žene su tu negde našle svoju ulogu, jer pored toga što je težak, to je jedan jako kreativan posao, koji omogućava ženama da doprinese ovoj vinskoj sceni u Srbiji”, kaže Dijana Milić iz vinarije “Pusula – Miličinica”.

Porodične vinarije i novi čokoti niču i između Topole i Aranđelovca. Ima domaćih ali i italijanskih i francuskih sorti grožđa. Na imanju Veličkovića odomaćio se francuski marselan. Mladi su već preuzeli dedin posao.

“Jako mi se dopada taj posao, kako sam spontano ušla u celu priču. Ja sam bila mala kada je sve to krenulo. Rasla sam zajedno sa vinogradom iako nije u početku bio plan da dođem do ovog nivoa”, kaže Katarina Veličković, vinarka iz Aranđelovca.

Kaže da joj je pravo opuštanje i zadovoljstvo kad šeta kroz vinograde i gleda kako menjaju svoj oblik, kad lišće opada i grožđe zri, kad nastaje vino.

“Berba je, takođe, jedno fenomenalno iskustvo”, priča Katarina.

Jedan od najlepših vinograda Lombardije gaje dame

Sličnu priču imaju i tri sestre Testa iznad italijanskog grada Bergama. Roberta, Laura i Marija sa majkom neguju jedan od lepših vinograda u Lombardiji.

“Imamo oko dva i po hektara vinograda, sve je to otac stvorio a mi nastavljamo porodični posao. Ovde nam odlično rode šardone, beli i sivi burgundac, a posebno je dobra kasna berba od lokalnog muskata di skanco”, kaže Roberta Testa, vinarka iz Bergama.

Vinska kraljica Slovenije

U Sloveniji imaju i vinsku kraljicu, a u Istri neguju malvaziju i muškat ružu.

“Vinska kraljica Slovenije promoviše slovenačka vina, vinare i vinogorja. Ja dolazim iz malog sela na jugu Štajerske. Na imanju imamo hektar vinograda gde dominiraju šipon i modra frankinja”, kaže Sara Štadler, vinska kraljica Slovenije.

“Mi smo 2005. krenuli sa vinogradarsko-vinarskom proizodnjom. Ja sam se školovala u Poreču. Išla sam u srednju poljoprivrednu školu i višu vinarsku”, kaže Ana Ritoša, vinarka iz Poreča.

Osim u vinogradu i podrumima žene vinarke dominantne su i na festivalima i salonima vina u regionu i celoj Evropi. Istarživanja pokazuju da dame ostvaruju bolji kontakt sa vinskim hedonistima i tako osvajaju tržišta.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Sve više žena u svetskom ali u i srpskom vinogradarstvu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.

Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета