Tokom prošle godine iz Srbije je izvezeno 2.298 t meda

foto: pixabay

foto: pixabay

Izvoz meda je bio maksimalan 2013. godine u količini od 3.371 t, a minimalan 2005. godine u količini od svega 59 tona

Po izveštaju Saveza pčelarskih organizacija Srbije u 2019. godini ukupno je izvezeno 2.298 t meda u vrednosti 8.994.900 evra. S druge strane, u istom periodu je uvezeno 49 tona meda, a uvozile su se uglavnom egzotične vrste. Vrednost uvezenog meda je 264.000 evra.

Na osnovu podataka objavljenih od strane Saveza pčelarskih organizacija Srbije izvoz meda u periodu od 2004. do 2019. godine  je višestruko povećan. Tako je recimo 2004. godine izvoz meda iz Srbije bio 122 tone, 2005. svega 59 tona što je i minimalan izvoz u naznačenom periodu. Najviše meda izvezeno je 2013. Te godine je izvezeno 3.371 tone meda.

 

Izvor:poljoprivrednik.net

Tokom prošle godine iz Srbije je izvezeno 2.298 t meda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета