Traži se smanjenje PDV i novi moratorijum na otplatu kredita

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Unija poslodavaca Srbije zajedno sa Privrednom komorom Srbije sastavila je listu predloga novih mera za očuvanje privrede usled problema nastalih zbog pandemije.

Traži se:

- Smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10% za pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici Srbiji uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva, kroz izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost Ove delatnosti su, kako se navodi, najteže pogođene pandemijom COVID-19, prvobitno zbog zabrane rada, a onda i svih ograničenja rada i poslovanja. Inače, smanjenje poput ovog i još niže, uvele su do sada sve zemlje Evropske unije, ali i zemlje regiona sa kojima se Srbija može porediti.
- Za sektor MSP primeniti meru daljeg odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade ili njihov delimičan otpis. Predloženo takođe primeniti i na preduzeća obuhvaćena Unapred pripremljenim planom reorganizacije (skr. UPPR). Ovo sve iz razloga što će se epidemiološka situacija u državi, bez sumnje, pogoršavati, ali i iz razloga što je početkom svake godine generalno primetan pad privrednih aktivnosti, pa samim tim i profita.
- Obustaljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou.
Nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor MSP, proizvođače i ugrožene delatnosti preko komercijalnih banaka, kao i mogućnost ponovnog dodatnog zastoja u otplati obaveza (monitoring) po osnovu kredita i kreditnih proizvoda za građane i privredu kod banaka.
- Nadoknada do punog iznosa zarade zaposlenog (a najviše do 50% iznosa zarade), u slučaju smanjenog obima posla kada poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme. Ova mera bi trebala da se primeni na sve privredne subjekte.

Izvor:agrosmart.net

Traži se smanjenje PDV i novi moratorijum na otplatu kredita

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Juče, 14. februara, je postignut dogovor poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve o opstanku agrara, te su zajednički zahtevi poslati Vladi i predsedniku Republiek Srbije.

Meštani čačanskih sela Baluga Ljubićka i Stančiči zahtevaju da se najkasnije do srede formira Gradska komisija koja će odgovoriti na njihove zahteve.

Cena svinja je porasla sa 125 dinara, koliko je bila pre mesec dana, na 160 do 165 dinara po kilogramu bez PDV-a, kažu odgajivači u mačvanskom kraju, gde se realizuje otkup tovljenika po višim cenama.

Jugoslavija je pred Drugi svetski rat bila peta sila u svetu po proizvodnji svile, a onda je prednost data nafti i sintetici koja se od nje pravi. Dudovi su posečeni, skupe mašine uništene i surovo ugašena industrijska grana od koje je bilo samo koristi

U Poljoprivrednom kombinatu Beograd kotao na biomasu vredan 160 hiljada evra, koji je inače zagrevao plastenik veličine jednog hektara postao je kolateralna šteta privatizacije tog preduzeća, doživevši sudbinu da nedavno bude isečen i bačen u staro gvožđe, navode mediji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета