U Australiji farmeri dele besplatno ovce, jer ih ima previše

Foto: freepik

Foto: freepik

Australija ima previše ovaca, a prezasićenost ovčetinom u Australiji je dovela do pada cena, a neki farmeri ubijaju ili daju svoje ovce da bi uštedeli na troškovima uzgajaja ovih životinja na farmi.

Cene ovčetine su pale za 70 odsto u protekloj godini na 1,23 dolara po kilogramu, pokazuju podaci Meat and Livestock Australia (MLA).

„Australija je imala nekoliko veoma dobrih sezona u poslednjih nekoliko godina, što znači da je stado ovaca dostiglo 78,75 miliona grla, što je najviše od 2007. godine“, rekao je analitičar globalne ponude MLA Tim Džekson.

Šta je dovelo do porasta stada?
Do skoka broja stada ovaca dovele su natprosečne padavine tokom protekle tri godine. Padavine su idealne za uzgoj trave, koja je pogodna za ishranu i uzgoj stoke.

„Što je više padala kiša i što je tržište duže ostajalo u pokretu, to je više nagnalo proizvođače da zadrže ovce koje bi inače isključili iz stada, a kao rezultat toga, broj je nastavio da raste“, rekao je za CNBC predsednik ovčarske organizacije Endru Spenser.

Poljoprivrednici su od tada zabeležili ogroman pad profitabilnosti. 

Mnoge ovce možda nemaju tržište koje bi moglo dovesti do toga da farmeri uništavaju životinje“, rekao je za CNBC Stiv MekGvajer, potpredsednik grupe za zastupanje poljoprivrede VAFarmers.

On je dodao da bi farmeri radije dali životinje nego da ih ubiju, ali nije bilo mnogo onih koji uzimaju besplatne ovce.

Šta dalje?
Očekuje se da će se stada ovaca u Australiji povećati za 23 odsto u odnosu na 100-godišnji minimum u 2020. godini, pokazala je statistika MLA.

Shodno tome, prekomerna ponuda ovaca je snizila cene stoke, označavajući preokret u odnosu na neočekivani prihod koji su farmeri uživali od rekordnih cena ovčetine pre tri godine.

Snižene cene su dvostruki udarac za farmere, koji sada moraju duže da hrane ogromna stada, iako su se vremenske prilike ove godine pogoršale.

Australijski meteorološki biro nedavno je zabeležio najsušniji septembar u istoriji, a suvo vreme ne popušta. Loše vremenske prilike će smanjiti zalihe hrane. Kao rezultat toga, farmeri pokušavaju da smanje svoje stado, što može uključivati slanje stoke u klanice i prerađivače mesa. Ali objekti za preradu mesa, ili klanice, nisu u stanju da dovoljno brzo ubiju veliki broj ovaca.

U Australiji farmeri dele besplatno ovce, jer ih ima previše

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Put u predgrađu Sidneja postaje prvi u Australiji napravljen od recikliranih čaša za kafu. Vlakna u čašama su dragoceni sastojak koji pomaže u stvaranju superiornog, trajnijeg proizvoda koji je tiši i bezbedniji nego regularni asfalt – ističu proizvođači.

Najveća poznata biljka na Zemlji - morska trava koja je tri puta veća od Menhetna - otkrivena je kod obale Australije, javlja BBC.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je projekat Udruženja odgajivača ovaca Srbije o podizanju klanice i prihvatilo da obezbedi 50 odsto novčanih sredstava od vrednosti investicije.

Opština Vlasotince raspisala je četiri javna poziva za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prvi poziv otvoren je za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije.

Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.

Ako ekonomski sagledamo, ishrana ovaca je segment koji pravi i najveće troškove, te mu se mora posvetiti dosta pažnje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета