Najveća biljka na svetu: Cela livada iz jednog semena

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Najveća poznata biljka na Zemlji - morska trava koja je tri puta veća od Menhetna - otkrivena je kod obale Australije, javlja BBC.

Genetskim testiranjem naučnici su utvrdili da je velika podvodna livada u zapadnoj Australiji zapravo jedna biljka. Veruje se da se širila iz jednog semena tokom najmanje 4.500 godina. Morska trava pokriva oko 200 kvadratnih kilometara, rekli su istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije. 

Tim je slučajno naišao na otkriće u zalivu „Šark“ (ajkula), oko 800 km severno od Perta.

Cilj naučnika bio je da utvrde genetsku raznolikost vrste - poznate i kao "trava vrpca" koja se obično nalazi duž delova australijske obale.

Istraživači su sakupili izdanke iz celog zaliva i ispitali 18.000 genetskih markera da bi došli do "otiska prsta" svakog uzorka.

Imali su za cilj da otkriju koliko biljaka čini livadu.

- Odgovor nas je oduševio – bila je samo jedna!" rekla je Džejn Edgelou, glavni autor studije. „To je to, samo jedna biljka se proširila na 180 km u zalivu Šark, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji.“

Biljka je izuzetna i po svojoj izdržljivosti, jer je rasla na lokacijama širom zaliva u veoma različitim uslovima. 

- Čini se da je zaista otporna, podnosi širok raspon temperatura i saliniteta, kao i ekstremno visoke količine svetlosti, što bi, sve zajedno, bilo veoma stresno za većinu biljaka“, rekla je dr Elizabet Sinkler, jedan od istraživača.

Ova vrsta morske trave uglavnom raste kao travnjak brzinom do 35 cm godišnje. Zbog toga su istraživači procenili da je bilo potrebno 4.500 godina da se proširi do sadašnje veličine.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Proceedings of the Roial Societi B.

 

Agroinfo.rs/nova.rs

Najveća biljka na svetu: Cela livada iz jednog semena

Komentari

cialis professional Kovarik, MD, FAAD Shari Lipner, MD, PhD, FAAD Bassel Hamdy Mahmoud, MD, PhD, FAAD Sanna Ronkainen, MD, FAAD Dara Spearman, MD, FAAD

I ve already covered the biggest potential S- 23 side effect donde comprar priligy mexico

Although biopsies have a small chance of not giving a definite answer, they are very important to allow your doctor make a clear diagnosis and develop a clear, comprehensive treatment plan tadalafil cialis

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Australija ima previše ovaca, a prezasićenost ovčetinom u Australiji je dovela do pada cena, a neki farmeri ubijaju ili daju svoje ovce da bi uštedeli na troškovima uzgajaja ovih životinja na farmi.

Put u predgrađu Sidneja postaje prvi u Australiji napravljen od recikliranih čaša za kafu. Vlakna u čašama su dragoceni sastojak koji pomaže u stvaranju superiornog, trajnijeg proizvoda koji je tiši i bezbedniji nego regularni asfalt – ističu proizvođači.

Purpurni naprstak (Digitalis purpurea) je dvogodišnja biljka poreklom iz Evrope. Zbog izgleda svog cveta koji ide u visinu sa purpurnim cvetovima postao je omiljena biljka mnogima.

Pasmina je razvijena u Sjedinjenim Državama i činila je osnovu za mnoge komercijalne svinje mješovite pasmine.

Gomphocarpus phisocarpus (biljka balona) je uspravna trajnica ( višegodišnja biljka ) koja daje vitke stabljike obložene lisnatim, bledo lipovim zelenim lišćem.

Ovo je je jagodičasta voćna vrsta poreklom iz severoistočne Azije. Haskap se još naziva i kamčatska borovnica, kamčatska bobica ili jagoda, medna borovnica, majska jagoda ili mayberry.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета