Vojvodina u okviru tri konkursa dodelila 12 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi

Foto: vojvodina.gov.rs

Foto: vojvodina.gov.rs

U okviru tri konkursa AP Vojvodine uručeno je 42 ugovora korisnicima koji su ostvarili prava na bespovratna sredstva u oblasti agrara.

Ugovore je uručio Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, a ukupna vrednost je 12 miliona dinara.

Resorni sekretar je podsetio na to da je reč o sufinansiranju korisnika sredstava po osnovu tri konkursa – za realizaciju aktivnosti udruženja građana u čijem su delokrugu poljoprivredna aktivnost i ruralni razvoj, za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje i za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2021. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Najveći broj ugovora potpisan je sa predstavnicima udruženja građana, ukupno dvadeset tri.

Foto: vojvodina.gov.rs

– Za aktivnosti udruženja građana resorni sekretarijat je izdvojio 10 miliona dinara, a za sertifikaciju organske proizvodnje i sertifikaciju u oblasti bezbednosti hrane namenjeno je po milion dinara – precizirao je Božić.

U ime Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika obratio se Milan Borić, koji je naglasio da je reč o organizaciji koja je prepoznata i na evropskom nivou zahvaljujući standardima koje postiže.

– Sredstva koja nam je dodelio Pokrajinski sekretrijat za poljoprivredu iskoristićemo da našim poljoprivrednicima što bolje predstavimo prednosti digitalizacije u poljoprivredi u cilju pametnog upravljanja procesima u toj oblasti – kazao je Borić.

On je tim povodom najavio za 4. februar naredne godine, u Hotelu “Park“ u Novom Sadu, održavanje konferencije “Pametna poljoprivreda“. Kako je naveo, namera je da se tim povodom okupe relevantne tehnološke kompanije, što za rezultat treba da ima rast domaće poljoprivredne proizvodnje i opšti boljitak ove privredne grane.

Foto: vojvodina.gov.rs

Proizvođač organskog voća iz Žarkovca kod Rume Jovan Eror istakao je da su sredstva koja je dobio namenjena za sufinansiranje troškova sertifikacije organske proizvodnje kajsije i višnje.

– Dobio sam 70 odsto sredstava bez PDV-a, što malim proizvođačima kao što sam ja puno znači za finansiranje troškova – istakao je ovaj poljoprivrednik, koji je naveo da je ova godina bila dobra za proizvodnju kajsije, jer su vremenski uslovi to dozvolili.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Vojvodina u okviru tri konkursa dodelila 12 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета