Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Od trenutka kada su prvi put otkrivene, ljudi ih svakodnevno koriste u ishrani. Njihova upotreba je raznolika, jer su jabuke ukusno hrskavo,slatko i sočno voće.

Šta je to u jabukama što je dovelo do njihovog legendarnog statusa da u svakoj kući budu u činiji kao glavno voće? Sada ćemo da se pozabavimo nekim od najfinijih činjenica o jabukama. 

1. Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje

Svi smo čuli drevnu englesku poslovicu, ali da li ste znali da u stvari postoji i poprilično istine u njoj ?
Postoji veliki broj zdravstvenih koristi koje se mogu dobiti od jabuka. Kiseline koje se nalaze u jabukama pomažu u borbi protiv gihta i varenja. Ove kiseline takođe pomažu voću da se brže vari. Još jedan oblik homeopatije jabuka je jesti zrelu kiselu jabuku neposredno pre spavanja da bi se izlečio zatvor. To zapravo dovodi do još jedne stare izreke - ako pojedete jabuku u krevetu, lekar će moliti za vaš hleb!

2. Eve je ubrala zabranjeno voće, ali to nije bila jabuka

Verovali ili ne, to zapravo nije bila jabuka koju je Eva ubrala sa Stabla znanja u Starom zavetu u Knjizi Postanja. U originalnoj priči voće koje Eve bere zapravo nije jasno, već se samo naziva voćem.
Tokom vekova postojalo je više predloga o tome šta je ovo voće bilo, od smokava do maslina, grožđa do banana. Tek oko 12 th veka da su se jabuke počele nazivati zabranjenim voćem.

3. Jabuke su mitovi i legende

Jabuke postoje toliko dugo da mnoge kulture u Evropi imaju svoje mitove i legende u koje su uključene. U epskoj grčkoj pesmi Ilijada, zlatna jabuka igra ključnu ulogu u nizu događaja koji su na kraju doveli do pada Troje.

U nordijskoj mitologiji, boginja mladosti Idun davala je bogovima zlatne jabuke da bi ih održale mladima do kraja sveta. S tim u vezi, postoji mit u kojem Loki, bog obmane, otima Iduna, a ostali bogovi počinju brzo da stare.

4. Ako posadite seme iz jabuke, ona će prerasti u novu sortu

Ako posadite seme iz jabuke, ona će prerasti u novu sortu. Jabuke imaju genetsku karakteristiku koja se naziva heterozigotnost, što znači da će svako novo drvo uzgojeno iz semena jabuke izrasti u novu sortu. Kao direktan rezultat, danas postoje hiljade poznatih sorti jabuka. Iako je ovo sjajno u smislu evolucije vrste i njene sposobnosti da se prilagodi i preživi u novom okruženju, uzgoj jabuka to čini mnogo težim.

Umesto sadnje novih stabala jabuka semenom, neophodna je tehnika koja se naziva kalemljenje. Ova tehnika kombinuje deo već postojeće biljke željene sorte sa korenima mnogo čvršće i trajnije varijante koja je uzgajana semenom. Ako se to uspešno uradi, nova kalemljena sadnica će tada uzgojiti željene jabuke.

5. Jabuke su prvobitno došle iz Kazahstana

DNK analizom savremenih sorti jabuka utvrđeno je da potiču od divlje sorte poznate kao Malus sieversii, koja i danas može da uspeva u planinama Kazahstana.

6. Godišnje se proizvede preko 66 miliona tona jabuka

Najveći proizvođač jabuka u velikoj većini je Kina sa neverovatnih 46 miliona tona. S druge strane, Sjedinjene Države su zapravo treći najveći proizvođač. Od proizvedenih američkih jabuka, samo polovina se konzumira sveža. Od ostalog useva, između ostalog, koriste se sok, sirće, žele i sos od jabuka.

Međutim, evropska kultura jabuka ima veći procenat voća koji ide u proizvodnju jabukovače.Najveći proizvođač jabuka u velikoj većini je Kina sa neverovatnih 46 miliona tona. S druge strane, Sjedinjene Države su zapravo treći najveći proizvođač. Od proizvedenih američkih jabuka, samo polovina se konzumira sveža. Od ostalog useva, između ostalog, koriste se sok, sirće, žele i sos od jabuka.

Međutim, evropska kultura jabuka ima veći procenat voća koji ide u proizvodnju jabukovače.

7. Postoje hiljade sorti jabuka

Više od 7.500 sorti jabuka, a tu se računaju samo one koje se trudimo da ispitamo. Jabuke su kategorisane uglavnom na aspekte kao što su veličina, boja, hrskavost, aroma i ukus, kao i gorčina. Desertne jabuke, poput onih koje se koriste u piti od jabuka, obično se jedu sveže i sirove.

8. Jabukovača se kuva više od 2000 godina

Otprilike 55. pre nove ere, kada su Rimljani napali Englesku, otkrili su da je proizvodnja jabukovače već uveliko u toku i da su stanovnici uživali neko vreme. To znači da su jabuke migrirale sve od Kazahstana do Engleske, otprilike 5.000 kilometara, pre usavršavanja tehnike fermentacije i destilacije. Ova metoda je usavršavana tokom godina, a krajem 1500-ih postojalo je više od 65 različitih vrsta jabuka uzgajanih posebno za proizvodnju jabukovače.

9. Postoji američki narodni heroj Johnni Appleseed koji širi jabuke po celom SAD-u

Za John Chapmana, inače poznatog kao Johnni Appleseed, kaže se da veruje da je način uzgajanja jabuka kalemljenjem bio zao.Bio je potpuno siguran da je jedini način gajenja dobrih jabuka sejanje semena.

Priča kaže da je sakupljao seme iz mlinova za jabukovaču u Pensilvaniji i nastavio da distribuira i seje seme jabuka nadaleko širom velikih delova Sjedinjenih Država. Jabuke uzgojene iz ovog semena, međutim, nisu bile dobre za jelo, već samo za pravljenje pića. Zato sledeći put kada uživate u oštroj klasi jabukovače, pozdravite Johnni Appleseed-a! Možete ih peći, sotirati, fermentirati ili čak jesti direktno sa drveta.

Agroinfo.rs

 

 

9 sočnih činjenica o jabukama

Komentari

ziac how many buspirone equal a xanax U buying cialis online safely Human embryos on a petri dish are viewed through a microscope at the La Jolla IVF Lab

tadalista vs cialis This observation has three possible explanations

I抎 need to examine with you here. Which isn't something I often do! I enjoy reading a post that will make individuals think. Also, thanks for allowing me to comment!

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog sukoba u Ukrajini i oteženih mogućnosti za transport jabuka u Rusiju, srpski proizvođači ovog voća su počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate.

Rat u Ukrajini negativno će se odraziti na spoljotrgovinsku razmenu Srbije sa Rusijom i izvoz domaće robe. Tržište Rusije veoma je važno za domaće proizvođače voća, koji pretežno izvoze jabuke na rusko tržište, naveo je za Novu ekonomiju Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Iako su jabuke nadaleko poznate kao veoma zdravo voće puno vitamina, neadekvatna konzumacija ipak može izazvati brojne probleme, pa je važno biti oprezan.

Verovali ili ne, jabuke sadrže sve potrebne sastojke koji se bore protiv lošeg holesterola, a samim tim i začepljenja arterija i bolesti srca.

Kada je u pitanju izvoz srpskih jauka u Rusju, put je dug, a naročito kada se doda još15 dana za sve potrebne kontrole. Ovo je situacija sa voćem iz Tavankuta, malog sela kod Subotice. Šleperi sa jabukama koje imaju urednu dokumentaciju od 13. novembra na granici sa Rusijom stoje između 15 do čak 25 dana.

Vizuelnim pregledom zasada jabuke registrovane su aktivne rupe glodara: poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis), pa je potrebno sprovođenje adekvatnh mera.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета