CENA MALINE ĆE I DALJE RASTI? Evo čemu mogu da se nadaju proizvođači naredne godine

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Cena maline ove godine je dosezala do 420 dinara po kilogramu, dok je trenutna izvozna cena na inostrano tržište 600-900 dinara. Analitičari razmatraju kakva će cena crvenog blaga biti naredne godine.

Dobra cena je uslovljena manjim prinosom na svetskom nivou. Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović rekao je da se naredne godine očekuje dodatni rast cena i da bi malina u otkupu mogla da dostigne i 800 dinara za kilogram.

- Cena maline ove godine bila je solidna, a sledeće će biti značajno veća. Cene repro materijala drastično su skočile. Mineralno đubrivo početkom godine bilo je od 30 do 70 dinara, sada je od 80 do 200 dinara, a najavljuje se i novi rast cena. Pri tome, biće mnogo manje roda maline sledeće godine, jer je suša zaustavila rast mladih lastara, koji je trebalo da rađaju naredne godine - objašnjava Radović, a prenosi Telegraf.rs

Prinos je ove godine u Srbiji iznosio oko 70.000 tona, a iako su registrovane površine pod ovom voćnom vrstom 24.000 hektara, činjenice pokazuju da je ta površina 14.000 ha.

- Usled suše na brojnim parcelama u Srbiji prinos je umesto 150 ili 200 kilograma po aru, prosečno bio tek 40 kilograma. Rod je bio sjajan tamo gde su postojali uslovi navodnjavanja, pa smo dostigli tih 70.000 tona - rekao je Radović.

Osim toga, očekuje se i da će cena kupine rasti, te da je dobar iznos koji se ove godine mogao dobiti za kilogram ovog voća takođe uslovljen nedostatkom prinosa u Meksiku, Čileu i drugim velikim izvoznicima "crnog zlata".

Agroinfo.rs

CENA MALINE ĆE I DALJE RASTI? Evo čemu mogu da se nadaju proizvođači naredne godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Poljoprivrednici su u svojim zasadima, berba protiče bez protesta proizvođača "crvenog zlata", ali razlike u otkupnim cenama mogle bi srušiti sadašnji mir između seljaka i otkupljivača.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Agroanalitičar Goran Đaković rekao je da smo ponovo oborili rekord što se tiče izvoza voća - prošle godine inkasirali smo 824,1 milion evra, a samo od malina zaradimo 300 miliona evra.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета