CENA MALINE ĆE I DALJE RASTI? Evo čemu mogu da se nadaju proizvođači naredne godine

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Cena maline ove godine je dosezala do 420 dinara po kilogramu, dok je trenutna izvozna cena na inostrano tržište 600-900 dinara. Analitičari razmatraju kakva će cena crvenog blaga biti naredne godine.

Dobra cena je uslovljena manjim prinosom na svetskom nivou. Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović rekao je da se naredne godine očekuje dodatni rast cena i da bi malina u otkupu mogla da dostigne i 800 dinara za kilogram.

- Cena maline ove godine bila je solidna, a sledeće će biti značajno veća. Cene repro materijala drastično su skočile. Mineralno đubrivo početkom godine bilo je od 30 do 70 dinara, sada je od 80 do 200 dinara, a najavljuje se i novi rast cena. Pri tome, biće mnogo manje roda maline sledeće godine, jer je suša zaustavila rast mladih lastara, koji je trebalo da rađaju naredne godine - objašnjava Radović, a prenosi Telegraf.rs

Prinos je ove godine u Srbiji iznosio oko 70.000 tona, a iako su registrovane površine pod ovom voćnom vrstom 24.000 hektara, činjenice pokazuju da je ta površina 14.000 ha.

- Usled suše na brojnim parcelama u Srbiji prinos je umesto 150 ili 200 kilograma po aru, prosečno bio tek 40 kilograma. Rod je bio sjajan tamo gde su postojali uslovi navodnjavanja, pa smo dostigli tih 70.000 tona - rekao je Radović.

Osim toga, očekuje se i da će cena kupine rasti, te da je dobar iznos koji se ove godine mogao dobiti za kilogram ovog voća takođe uslovljen nedostatkom prinosa u Meksiku, Čileu i drugim velikim izvoznicima "crnog zlata".

Agroinfo.rs

CENA MALINE ĆE I DALJE RASTI? Evo čemu mogu da se nadaju proizvođači naredne godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je ova godina po mnogo čemu bila nepovoljna, neke voćarske kulture poput maline i šljive su ostvarile značajno dobre cene iako ih nije bilo u količinama na koje se naviklo. Sa druge strane, pored dobrog roda jabuke, cena nije bila zadovoljavajuća.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Ova godina je ukazala da treba posvetiti posebnu pažnju načinu planiranja proizvodnje maline u narednoj godini kako bi se blagovremeno pripremili na moguće situacije koje mogu nastati iz aktuelnih nedostataka i visokih cena đubriva, rasta cene energenata, radne snage i ostalih inputa ne samo u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji već i u preradi, pakovanju, ali i transportu robe

U okviru tri konkursa AP Vojvodine uručeno je 42 ugovora korisnicima koji su ostvarili prava na bespovratna sredstva u oblasti agrara.

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Uprkos ne toliko povoljnim agroekološkim uslovima ove sezone, rod i kvalitet jabuka je na zadovoljavajućem nivou. Međutim, otkupna cena ovog voća je 25-30 dinara što nikako ne raduje uzgajivače.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета