Cene bobičastog voća na svetskom tržištu polako padaju

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Nakon povećanja cena bobičastog voća na svetskom tržištu i poskupljenja njegovog izvoza, stižu naznake da su cene određenih vrsta neko vreme na istom nivou, dok se kod nekih kreću silaznom linijom.

Ovo se najpre odnosi na jagodu i kupinu, a naznake stižu iz Amerike. Što se tiče maline na evropksom tržištu, koja je izuzetno važan proizvod za Srbiju, ostvaruje rekordnu cenu, ali postoje predviđanja da bi moglo doći do nekih promena.

Kako je za „Politiku” izjavio dr Aleksandar Leposavić, jedan od vodećih stručnjaka za voćarstvo, signali koji stižu sa svetskog tržišta upozoravaju da bi takva situacija ubrzo mogla da se prelije i na Evropu.

On je pozvao proizvođače da budu obazrivi, a kako je objasnio stagnacija cena s tendencijom pada zabeležena je trenutno kod kupine i jagode. Navode i da su se promenile vrste porudžbina kupaca u Evropi i da se manje traži najkvalitetnija malina.

– Dešavanja na svetskom tržištu su neobična. Dok cena malina nastavlja da raste u Evropi, na američkom tržištu se polako smiruje, a kod jagode i kupine znatno pada. Maline i tamo imaju solidne cene. Međutim, primetni su problemi u transportu, i mnogi drugi, tako da je i ona u laganom silaznom trendu – napominje naš sagovornik i dodaje da su ove tendencije bile najdrastičnije početkom oktobra, ali da se i dalje intenzivno nastavljaju.

Zaustavljanje cena bobičastog voća, koje su ove godine oborile sve rekorde i donele odličnu zaradu proizvođačima, mogao bi da bude predznak budućih dešavanja na tržištu hrane kao odraz sve očiglednijeg pada globalne kupovne moći potrošača.

Naš sagovornik smatra da je uz sve druge faktore ovo i odraz pada kupovne moći. I cena transporta kontingenta smrznutog voća iz Evrope do Amerike znatno je povećana, čak nekoliko puta. Trenutno je dostigla neverovatnih 23.000 dolara što ima izuzetan uticaj na cenu finalnog proizvoda.

Upitan kako će sva ta dešavanja uticati na proizvođače u Srbiji, Leposavić odgovara da je Evropa najbrže rastuće tržište, da bobičastog voća nema a da samo u Francuskoj trenutno nedostaje oko 15.000 tona smrznute maline. U Srbiji je, dodaje, ostalo veoma malo slobodnog „originala” (mešana malina) i da su ovo uglavnom ugovorene količine. Takva malina se trenutno kod nas prodaje po ceni od 620 dinara. Uslovno rečeno niža kategorija smrznute robe takozvani „griz” na evropskog tržištu ide i od 5,6 do šest evra za kilogram.

– To su i dalje izuzetno dobre cene, ali činjenica je da se „rolend” kao najkvalitetnija kategorija u ovom momentu slabije traži. To je indikator da kupci polako traže alternative – smatra on.

Za kupinu, bez obzira na to što se trenutno u Srbiji prodaje po ceni od 420 dinara, predviđanja nisu tako optimistična. U Americi postoji znatan pad tražnje za ovom vrstom voća što se vrlo brzo može dogodi i na evropskom tržištu.

– Najveći problem je što tako visoke cene nema ko da plati. Ovo je opomena proizvođačima da treba da budu daleko obazriviji u planiranju proizvodnje – upozorio je dr Aleksandar Leposavić.

Agroinfo.rs/politika.rs

Cene bobičastog voća na svetskom tržištu polako padaju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je ova godina po mnogo čemu bila nepovoljna, neke voćarske kulture poput maline i šljive su ostvarile značajno dobre cene iako ih nije bilo u količinama na koje se naviklo. Sa druge strane, pored dobrog roda jabuke, cena nije bila zadovoljavajuća.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Cena maline ove godine je dosezala do 420 dinara po kilogramu, dok je trenutna izvozna cena na inostrano tržište 600-900 dinara. Analitičari razmatraju kakva će cena crvenog blaga biti naredne godine.

Beli luk koji se može pronaći u trgovinama je uglavnom poreklom iz Kine, dok domaćeg gotovo i da nema. Poljoprivrednici su složni da država mora zaštititi proizvođače i da su subvencije neophodne.

U okviru tri konkursa AP Vojvodine uručeno je 42 ugovora korisnicima koji su ostvarili prava na bespovratna sredstva u oblasti agrara.

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета