foto: pixabay

foto: pixabay

Ovo je sorta crnog grožđa koje se relativno lako gaji i poznata je po izdržljivosti

U sedamnaestom veku, u jugozapadnoj Francuskoj dogodilo se slučajno ukrštanje crnog grožđa Cabernet Franc i belog grožđa Sauvignon Blanc. Tako se rodilo jedno od najpopularnijih grožđa među vinopijama - Cabernet Sauvignon (Kaberne Sovinjon).

Krenućemo naravno iz Bordoa koji rađa 60% francuskog kabernea. Armand d'Armailhac iz Château d'Armailhac i Baron Hector de Brane iz Château Mouton-a, najznačajniji su što se cabernet sauvignon ustoličio u ovom delu Francuske. Bordo je tokom istorije postao njegovo rodno mesto i proizvođači širom sveta trude se da dostignu njegovu izvornu Bordeaux kompleksnost. Stoji  i činjenica da je u svojim mladim danima cabernet sauvignon ukrštan sa drugim sortama u Bordou samo iz ekonomskih razloga. Nesigurna klima, nesiguran rod tokom malog ledenog doba, ukazali su na potrebu da se u kvalitetna, ali osetljiva vina uspe nešto što će im dati dodatnu snagu, kiselinu, strukturu, tanine i, naravno, moć odležavanja. Pa ima li šta bolje od kabernea? A kad se već ustoličio, krenuo je da iskazuje sve svoje mogućnosti na petoparcu Žironde. U Medocu i Gravesu postao je dominantan u odnosu na druge sorte, u Saint-Estèphe i Pessac-Léognanu je više mineralan, u Margou miriše na ljubičice. Kaberne iz Pauillaca nosi tipičnu notu srca olovke dok onaj iz Saint-Juliena podseća na kedrovinu i unutrašnjost drvene kutije od cigara. I tako u nedogle

Kabarne Sovinjon je sorta crnog grožđa poznata po svojoj debljoj, izdržljivoj ljusci i otpornosti vina na elemente. Nakon rođenja grožđa, sortu Kabarne Sovinjon počeli su da uzgajaju vinari u svim delovima Francuske koji su tražili izdržljivo grožđe koje su relativno lako gaji.

Loza je bujna, vršni listići su vunasti i zatvoreni. List je srednje veličine, petougaon sa zatvorenim sinusima i preklopljenim vrhovima, dok je boja mladog lišća zelenkasto-bleda sa karakterističnim roze odbljescima.

Bobice su veoma sitne, srednje okrugle sa veoma tvrdom ljuskom teget-ljubičaste boje. Pulpa je čvrsta a na ukusu je izražena trava. Grozd je srednje ili prilično mali, zbijen i jedno je krilo često posebno izraženo pa se dobija utisak cilindričnosti.

Ova sorta najčešće daje vino intenzivno crvene rubin boje koja može ponekad prelaziti u ljubičastu. Vino je izuzetno ekstraktivno sa visokim procentom alkohola, dosta je aromatično, a blendiranjem sa drugim sortama znatno se povećavaju organoleptička svojstva ovog vina koje ima posebnu moć poboljšavanja kvaliteta pri starenju.

Izvor:vino.rs

Kaberne Sovinjon

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Oplenački kraj je poznat po voćarstvu, a uslovi su gotovo idealni za razvoj ove grane poljoprivrede.

Zakonom o vinu („Službeni glasnik RS“, br. 41/09 i 93/12) propisana je obaveza vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra i postoji definisana osnova izvora podataka neophodnih za adekvatno sagledavanja sektora.

U radu je dat taksativni prikaz klasifikovanih sorti grožđa u zavisnosti od njihovih tehnoloških osobina

Ova stara, autohtona sorta grođa ima četiri razločite boje bobica: bela, žuta, crvena i crna

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета