Крушка : Сакупљање, чување и припрема

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Из семена крушке, након што прође период стратификације, можемо добити младу биљку, нову сорту. Поступак је једноставан, а резултат нас може изненадити.

Када сте довољно радознали, скупљање семена разних воћних врста може да вам причињава велико задовољство. Сакупљање, припрема семена, сетва и чекање првих плодова може бити изазов током ког ћете научити многи и можда узгојити нову сорту бољих карактеристика.

Будите спремни на ризик
На почетку требате знати да из семена никад нећете добити идентично стабло и плодове које сте убрали са неког стабла. Разлог томе је што је већина воћних врста и сорти странооплодна, односно настаје укрштањем две сорте које се међусобно могу укрштати. Настале семенке се одликују генетском разноликошћу. Из неких ће настати стабла чији ће плодови бити бољих карактеристика него изворни плод из ког сте узели семе, слађи, укуснији. Исто тако можемо добити стабла чији ће плодови бити неукусни, ситни, тврди. То је ризик на који требамо бити спремни.

Уколико желите тачно одређену сорту, боље је да се определите за вегетативно размножавање - калемљење. На тај начин особине једног стабла верно ће се пренети и имаћете тачно онакве плодове које сте видели и окусили.

Како узети и чувати воћне калем гранчице?

Сакупљање, чување и припрема семена крушке
Крушке су моја омиљена воћна врста за овакве експерименте. Сакупљање семенки је веома једноставно. Довољно је да поједете крушку, а семенке сачувате. Уколико је потребно, испетире их од пулпе. Затим оставите на папирни убрус или обичну крпу и пустите два до три дана да се просуше.

Семенке крушке губе клијавост што се дуже чувају. Због тога је најбоље да се припреми и посеје након вађења из плода. Уколико желите да их сачувате на дужи период, до две године, треба их чувати на сувом и проветреном месту. Најбоље је да их ставите у посуде са перфорираним поклопцем.

Припрема семена крушке за сетву захтева да се семе изложи ниским температурама. Семе се стави у најлон кесу или још боље у пластичну посуду са поклопцем. На дно посуде стави се папир, затим семена и прекрије се папиром. Распрскивачем се папир навлажи, а посуда поклопи. Овако припремљена посуда се држи у фрижидеру четири месеца. Током тог периода потребно је проверавати каво је стање у посуди. Папир не треба да се осуши. Треба да је увек влажан. Такође, на семе негативно утиче и вишак воде. На овај начин се симулирају услови у природи.

Садња семена крушке

После четири месеца стратификације, семенке су спремне за сетву. Најбоље је једну семенку посадити у једну саксију како би млада биљчица имала довољно простора за развој корена.

Које воћне врсте могу да расту у сенци?

Садња се обавља на исти начин као и садња семена било које биљке. Дубина садње је један центиметар. Супстрат је потребно после сетве и прекривања семенке, залити. Саксију држати на осунчаном месту. У року од три месеца треба никнути млада биљчица. Када млада биљка крушке нарасте око 30цм, потребно је пресадити у већу саксију или припремљено место где ћете наставити даље да негујете младо стабло.

Izvor: agromedija.rs

Крушка : Сакупљање, чување и припрема

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) prenose da je na području delovanja RC Pirot vizuelnim pregledom zasada kruške, na lokalitetu Petrovački put, sorta Viljamovka, ustanovljeno da se voćna vrsta nalazi u fazi mirovanja (BBCH 00), te je registrovano i prisustvo određenih štetočina.

Erwinia amylovora je polifagni parazit i jedan od najznačajnijih patogena jabučastog voća, u prvom redu jabuke, kruške i dunje. U nastavku pročitajte kako treba reagovati u slučaju njegove pojave.

Prolećni mrazevi desetkovali su rod kruške na severu Banata. Berba pojedinih sorti počinje za nedelju dana, ali će prinosi biti znatno niži. Jabuka je u boljem stanju i kikindski voćari okčekuju prinos oko 60 tona prve klase po hektaru.

Iako često slušamo da je jedna jabuka dnevno dovoljna da budemo zdravi, mnogi ljudi ne znaju za jednako dobra svojstva kruške. U nastavku teksta saznajte kakve sve pogodnosti ona ima po naš organizam i zašto je jedna kruška dnevno dovoljna da budemo zdravi i vitki.

Neki od prouzrokovača bolesti se mogu javiti na više vrsta koštičavog voća, prouzrokovači šupljikavosti lista, sušenja cvetova i grančica, truleži plodova.

Srpski proizvođači jabuka, koji svoj proizvod većinom prodaju na ruskom tržištu, moraju da menjaju sortiment i primenjuju najnovije tehnologije kako bi konkurisali proizvođačima iz Irana koji od prošle godine zaposedaju ovo tržište.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета