Наједноставнија техника - калемљење ПОД КОРУ

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Најједноставнија техника калемљења воћа је „под кору“. Ова врста калемљења се користи када у свом дворишту желимо да имамо неку аутохтону сорту воћа или када желимо у дворишту или воћним засадима да једну сорту заменимо са другом.

Калемљење „под кору“ се примењује када је воће које је подлога дебље од гранчица воћа које хоћемо да накалемимо.

Како се изводи калемљење „под кору“?

Прво је потребно да припремите неопходну опрему.
Поред тога, неопходно је да припремите гранчице односно племке друге воћне сорте коју желите да калемите. Искусни воћари најчешће узмају гранчице пре него што пупољци крену, чувају их у фрижидеру, па кад дође време – калеме их.

Сам поступак калемљења „под кору“ се ради обично у пролеће пред кретање вегетације и то тако што се моторном или ручном тестером исече стабло које ће бити подлога, и на које ће се накалемити гранчице (племке) жељене сорте. Исечени део стабла се обради ножем како би површина била што равнија. Затим се ножем засече кора стабла на 2-4 стране по 3-4 цм вертикално наниже.

Гранчице од другог воћа се укосо засеку при дну, такозваним зашиљеним резом, и то са стране која је супротна од најнижег попољка. На гранчици се остављају до 3 пупољка, а врх гранчице се сече косим резом.
Уз помоћ длета или тупе стране ноже раздваја се кора стабла толико да може да се завуче гранчица под њу. Завлачи се доњи-зашиљени део гранчице. Када се гранчице убаце, да не би испале из процепа, око тог дела стабла се обмота трака или веже чврст канап.

На крају, веома је важно да се преко свих пресека стави заштита. Успешност калемљења и да ли ће ткиво почети лепо да расте заједно зависи доста од тога како је све заштићено од штеточина и временских прилика. Препорука стручњака је да се стави калем восак или фитобалзам.

Постоје примери да људи као заштиту на крају ставе обичну пластичну кесу. Просто, само је навуку на стабло и направе рупе како би гранчице прошле. Кесу обмотају око стабла и добро завежу чврстим канапом. Рупе око гранчица затворе тако што кесу приљубе око сваке гранчице и чврсто обмотају канапом, а само на врхове гранчица намажу заштиту.

Izvor: agromedia.rs

Наједноставнија техника - калемљење ПОД КОРУ

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U rasadničkoj proizvodnji je kalemljenje pupoljkom (okuliranje, očenje) najviše rasprostranjeno zbog prednosti poput jednostavne tehnike rada, kvalitetnog zarastanja rana i visokog procenta prijema okulanata, kao i velikog učinka.

Iako zvuči kao nešto iz naučnofantastičnog filma, biljka koja je pola krompir, a pola paradajz, mogla bi pomoći da se održi potražnja za hranom.

U poslednje vreme veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su savladali tehniku kalemljenja imaju bolje prinose.

Kalemljenjem stvaramo rezistentnost i povećanu tolerantnost na veliki broj bolesti, štetočina i uticaja niskih temperatura kod gajenih biljaka.

Dren (Cornus mas) je vrsta voća u porodici Cornaceae iz južne Evrope i jugozapadne Azije. Poznat je pod nazivima drenjina, bela svibovina, rumeni dren, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić.

Nekada su je naši preci rado sadili jer je vrlo otporna na sve vremenske uslove, velike mrazeve i čestu bolest koja napada voće – čađavu krastavost.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета