NAJOTROVNIJE DRVO NA SVETU kome uopšte ne treba prilaziti

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Najotrovnije drvo na svetu, na mestima gde raste, poput Floride, te na Karibima i Bahamima, često je označeno znakovima koji upozoravaju ljude da mu uopšte ne prilaze.

Hippomane mancinella (Manchineel) plod ovog drveta podseća na male jabuke, a samo jedan zalogaj će vas odvesti do prve bolnice. Još u vreme Kolumba ovo otrovno voće je bilo poznato kao ‘Manzanita de la muerte’, odnosno, mala jabuka smrti.

Beli mutni sok koji stablo H. Mancinelle luči je izuzetno otrovan, kada dotakne ljudsku kožu može izazvati plikove, dermatitis, ili opekline. Česte žrtve ovog otorvnog soka su naivni putnici koji koriste drvo kao zaklon od kiše. Kapljice kiše sa sobom ‘pokupe’ malo soka, pa čak i one mogu izazvati opekline na telu. Sama kora drveta je jako otrovna. Kada se zapali, njen dim uzrokuje privremeno, a ponekad čak i trajno slepilo. Prema legendi, otrov stabla je ubio španjolskog osvajača Juan Ponce de Leona, kada su ga meštani pogodili strelom namočenom u sok stabla, zbog čega je ovaj umro sporom i bolnom smrću.

Agroinfo.rs

NAJOTROVNIJE DRVO NA SVETU kome uopšte ne treba prilaziti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета