Procvetao CVET LEŠ, biljka poznata po jako neprijatnom mirisu

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Ova biljka je poznata i po tome što ima jedan od najvećih cvetova na svetu, kao i po neprijatnom mirisu.

Retka biljka Amorphophallus titanum ili titan arum, poznat i pod nadimkom "cvet leš" spava u biljke s najvećim cvetom na svetu. Ovo je tek treći put da je vrsta Amorphophallus titanum procvetala u Evropi, a prvi put od 1997. godine, navodi se u saopštenju botaničke bašte Univerziteta u Lajdenu, prenosi CNN.

Cvet koji raste i po nekoliko metra ne pričinjava baš veliko zadovoljstvo botaničarima koji o njemu brinu jer je ova retka biljka najpoznatija po svom neprijatnom mirisu, njen miris podseća na miris trulog mesa. Neprijatan miris, ima svoju veoma važnu ulogu. Svrha mu je privlačenje oprašivača, naročitu pčela, muva i buba balegara. Ove insekte privlači miris jer je trulo meso savršeno mesto za polaganje jaja. To je trik koji omogućava titan arumu da preživi. Kada insekti slete, prekrije ih cvetni polen, a nakon polaganja jaja odleću i šire polen šumom.

Osoblje botaničke bašte je prvi put primetilo cvetni pupoljak sredinom septembra, a za nešto više od mesec dana, pupoljak je postao oko pola metra visok, sa uskom stabljikom do 2 metra.

Agroinfo.rs

Procvetao CVET LEŠ, biljka poznata po jako neprijatnom mirisu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Profesor Hans Hat sa Univerziteta Hajnrih Hajne u Dizeldorfu kaže da miris ove biljke na čoveka deluje slično kao sredstvo za smirenje Valijum, ali bez neprijatnih nuspojava

Vrtlari su dobro upoznati sa ovom predivnom biljka, iako pod drugim imenima. On je nadaleko poznat kao kamenika.

Rododendron je poznat još i kao ružino stablo, danas postoji izmedju 600 i 900 različitih vrsta i oko 1 000 hibrida ovog cveća.

Leblebija sirova obiluje mineralima (gvožđe, magnezijum, kalijum, cink, kalcijum, natrijum) i vitaminima (A, B6, B9, C). Kuvana leblebija ima gotovo duplo više gvožđa od iste količine mesa.

Zamija je biljka afričkog porekla, ali odlično uspeva u tamnim ćoškovima kuća i kancelarija. Zamija (latinski Zamioculcas zamiifolia) poreklom je iz Afrike.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета