Badan ili Mongolski čaj i njegova lekovita dejstva

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Vrtlari su dobro upoznati sa ovom predivnom biljka, iako pod drugim imenima. On je nadaleko poznat kao kamenika.

Bergenija se smatra sibirskom biljkom, široko je rasprostranjena u istočnom Sibiru, na Altaju, zapadnoj i istočnoj Sajanskoj planini, kao i u Zabajkalskoj pokrajini i jugozapadnoj Jakutiji, gde raste od 400 do 2500 m nadmorske visine.

Na njegovom Altaju zvani chigirski čaj u Sibiru - pelin ili mongolski čaj. Za velike, okrugle ili srcolike listove, ljudi od ostriga stekli su nadimak „slonske uši“. Badan - zeljasta višegodišnja biljka visoka pola metra sa velikim, često sjajnim, kožnim listovima koji u jesen menjaju boju u crvenu, ponekad ljubičastu. Cveta rano - u maju. Badan ima srednje ružičasto zvonasto cveće. Cvetovi su sakupljeni u cvasti, koja se nalazi na vrhu stabljike. Tokom cvetanja, ostriga je posebno dobra: njene cvasti izgledaju spektakularno na kontrastu između tamnozelenih sjajnih listova.

Badan ima jak horizontalni rizom. Jedna od zanimljivih stvari u vezi sa rastom biljaka je njegova sposobnost „puzanja“ po lokaciji. Badan voli malo hlada i dobro uspeva u senci drveća i grmlja. Otvoreni i dobro osvetljeni prostori izgledaju gore nego u senci. Bergenia preferira rastresita, propusna i dobro drenirana tla. Izrađuje ili alpsko brdo ili ukrasni vrt od kamena. Sadnice se razvijaju vrlo sporo. Kada se sadnice pojave u dvolistu, mogu se posaditi na otvorenom tlu. To je najbolje učiniti početkom leta, u junu. Biljke imaju malo rozeta prve godine sa 4-5 listova i nežnih korena. Zbog toga ih zimi treba pravilno prekriti dobrim slojem suvog lišća.

U medicini se cene i koriste svi delovi biljke: korenje, lišće, cveće, pa čak i seme. Rhizome se široko koristi kao lek, smanjuje upale sluzokože kod stomatitisa i upale grla, široko se koristi u akušerstvu. Poznati čajevi od sušenog lišća Bergenije. Pomažu kod bolesti pluća i digestivnog sistema. U kozmetologiji ostrige se koriste u lečenju dermatitisa i seboreje, znojenja i akni. U kuvanju koristite biljke rizoma od kojih su supe i jela od stranog mesa.

Izvor:bo.prosadguru.ru

Badan ili Mongolski čaj i njegova lekovita dejstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Profesor Hans Hat sa Univerziteta Hajnrih Hajne u Dizeldorfu kaže da miris ove biljke na čoveka deluje slično kao sredstvo za smirenje Valijum, ali bez neprijatnih nuspojava

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета