Miner belih mina na dunji: Obavezno sprovođenje adekvatnih mera radi zaštite zasada

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Vizuelnim pregledom zasada dunje uočeno je prisustvo simptoma na listovima od ishrane larvi minera belih mina. Potrebno je sprovođenje adekvatnih mera zaštite.

Na području delovanja RC Subotica zasadi dunje se nalaze u fazi od: plodovi oko polovine krajnje veličine do faze: plodovi oko 70% krajnje veličine (BBCH 75 – 77). 

Ova vrsta minera (lat. Lithocolletis corylifoliella) se često pojavljuje u zasadima u kojima se gaje jabuka, kruška i dunja.

Miner belih mina je ekonomski manje značajna štetočina. U slučaju masovne pojave, asimilaciona površina se smanjuje, ali šteta nije velika. Za razliku od minera okruglih mina – Leucoptera scitella, miner belih mina pravi manje ekonomske štete. Ukoliko se prenamnoži, može da napravi i do 30 mina na listu. Time smanjuje asimilacionu površinu, ali ne dolazi do defolijacije. 

Simptomi oštećenja su karakteristične srebrnkasto bele mine, nepravilnog oblika na licu lista, veličine do oko 20 mm, u početku crvenkasto mrke boje. List ostaje zelene boje i ne opada. Često se mine nalaze oko glavnog lisnog nerva.

Javljaju se tri do četiri generacije godišnje. Odrasla gusenica ili lutka prezimi u mini, u opalom lišću. Let leptira prezimljujuće generacije počinje u proleće, a posle kopulacije ženka polaže jaja pojedinačno na lice lista. Jedna ženka u proseku položi od 40 do 50 jaja.

Ispiljene gusenice prave mine na licu lista tako što se ubušuju u list i do kraja života se tu razvijaju. Hrane se u početku biljnim sokovima, a kasnije izgrizaju mezofil, tako da se epidermis podigne i mina postaje srebrnkasto bela.

Lišće ostaje zeleno, jer u toku ishrane gusenica ne oštećuje sprovodne sudove. Preobražaj u lutku se takođe odvija u mini.

Mere suzbijanja mogu biti hemijske, ali i mehaničke – sakupljanje i uništavanje lišća u kojima se nalaze lutke na prezimljavanju.

Agroinfo.rs/pissrbija.com

Miner belih mina na dunji: Obavezno sprovođenje adekvatnih mera radi zaštite zasada

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета