Уштедите мешањем препарата за заштиту

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

Стање на терену често намеће потребу за истовремено сузбијање два или више паразита, проузроковача обољења или паразита и штеточина или пак две или више штеточина. У том моменту најадекватнија је примена препарата који делују на више паразита или штеточина истовремено. За заштиту поврћа, број таквих препарата је веома мали, што нас често доводи у ситуацију да сами мешамо два или више препарата.

Мешање различитих средстава за заштиту биља омогућава њихову истовремену примену с циљем проширења начина деловања, уштеде горива времена као и смањење трошкова.

Приликом мешања различитих средстава за заштиту биља морају се задовољити основни услови, а то су: различит спектар или начин деловања ради проширења ефикасности, потпуно поклапање оптималних рокова примене и физичко-хемијска компатибилност активних супстанци и формулација.

Како би избегли нежељене последице приликом мешања пестицида потребно је обратити пажњу на више фактора. Погрешно мешање доводи до међусобне реакције компоненти средстава (пестицида), услед чега долази до смањења ефикасности, појаве фитотоксичности - ожеготина на гајеним биљкама.

Особине активних материја и формулација одређује могућност мешања препарата. Већина средстава за заштиту биља не може се мешати с препаратима алкалне реакције (препарати на бази бакра) или пак с киселим инсектицидима и концентратима за емулзију. Мешање боље подносе два прашива него прашиво и концентрат за емулзију. Уколико се мешају две различите формулације, потребно је прво разредити препарат формулације WП или WГ а затим њему додати разређени препарат ЕЦ формулације.

Приликом мешања препарата препоручљиво је сваки препарат појединачно разблажити, у разблажену количину инсектицида или акарицида додати разблажену количину фунгицида. Ако нисмо сигурни у њихову компатибилност, потребно је испитати њихову могућност комбиновања, тако што пестициде с препорученим концентрацијама помешамо и посматрамо евентуалне промене.

Ако дође до издвајања два слоја, дотични препарати се не могу мешати и њих треба користити одвојено као и ако нам неко претходно искуство говори да мешавина два препарата показује слабије дејство.

Agromedia.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Infekcije patogenim mikroorganizima u fazi cvetanja maline mogu znatno da umanje prinos i kvalitet ploda

Listovi paradajza sadrže alkaloide, jedinjenja koja letalno deluju na lisne vaši

Šimširov plamenac je invazivna vrsta i zato je od neprocenjivog značaja povećanje svesti profesionalne i šire javnosti za očuvanje šimšira u proizvodnji, na javnim površinama, pejzažnoarhitektonskom nasleđu i u privatnim vrtovima, navodi se u saopštenju Uprave za zaštitu bilja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета