Započela aktivnost druge generacije kukuruznog plamenca, potrebna primena insekticida

Foto: Wikipedia/entomart

Foto: Wikipedia/entomart

Kako prenosi Prognozno-izveštajna služba, započela je aktivnost druge generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis). U usevima kukuruza i paprike se registruje prisustvo jajnih legala ove štetočine na do 20% biljaka, te je neophodna adekvatna zaštita.

Od ove štetočine, najugroženiji su usevi semenskog kukuruza, kukuruza šećerca i paprike. Proizvođači merkantilnog kukuruza treba da imaju u vidu da se prinosi uvećavaju za oko 5% ukoliko se izvrše hemijske mere zaštite za suzbijanje kukuruznog plamenca. Takođe, suzbijanjem ove štetočine smanjuje se i rizik od pojave mikotoksina u zrnu kukuruza jer se sprečavaju oštećenja na klipovima i prodor gljiva prouzrokovača plesni.

Larve kukuruznog plamenca su nakon piljenja veoma mobilne, te je preporuka da se na samom početku piljenja larvi, sprovedu hemijske mere zaštite insekticidima koji imaju delovanje i na jaja i na larve.

U pojedinim regionima započelo je piljenje larvi (Novi Sad, Vrbas), a imajući u vidu prognozirane visoke temperature vazduha početak piljenja larvi se u ostalim regionima očekuje za 1 do 3 dana kada se preporučuje primena nekog od insekticida:

1. Coragen 20 SC (aktivna materija - hlorantraniliprol): 0,1-0,15 l/ha u usevu kukuruza i 0,14-0,2 l/ha u usevu paprike

2. Ampligo 150 ZC (aktivna materija - hlorantraniliprol + lambda - cihalotrin): 0,2-0,25 l/ha

23.07. u usevima paprike su preporučene mere zaštite sa ciljem suzbijanja pamukove sovice. Proizvođači koji su ovaj tretman sproveli za dane vikenda, mogu današnju preporuku i primenu insekticida da odlože za 5-7 dana. U protivnom, primena insekticida treba da se sprovede u što kraćem roku kako bi se sprečilo ubušivanje larvi kukuruznog plamenca u klipove/plodove.

Agroinfo.rs/agrosmart.net 

Započela aktivnost druge generacije kukuruznog plamenca, potrebna primena insekticida

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета