Ako uzmete novac za sredstva, a ne iskoristite za zemljište, vraćate ga sa kamatm

unsplash

unsplash

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

"Sledeće godine planirali smo i dodatna uvećanja za vrste za koje nismo povećali u ovoj godini, konkretno za ovce i ovnove kao i koze i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara, a planirano je i povećanje za koke od 60 do 140 dinara", rekla je Đurđević na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije.

Na Odboru se, između ostalog, raspravlja o predloženom budžetu za 2024. godinu i Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Prema njenim rečima, glavna izmena Zakona o podsticajima je povećanje granice za podsticaje po hektaru sa 20 na 100 hektara, a dodatni broj gazdinstava koji bi se prijavio za podsticaje je oko 14.000, sa oko 200.000 hektara.

"Druga izmena se odnosi na obaveze svih korisnika subvencija koji su dobili ta sredstva, a ne obrađuju zemlju, da novac vrate u budžet sa zakonskom zateznom kamatom.

Odmah nakon usvajanja Zakona o budžetu biće izmenjen i pravilnik o registru poljoprivrednih gazdinstava, čime će ova poljoprivredna gazdinstva, odnosno korisnici subvencija koji nezakonito koriste ta sredstva, biti stavljeni u pasivan status na pet godina", rekla je ona.

Kao novo je navela i to da će oni, koji obrađuju poljoprivredno zemljište koje nije u njihovom vlasništvu, moći da apliciraju za podsticaje, s tim što će Vlada Srbije posebnim aktom urediti način prijave i ostvarivanja ovog prava Prema rečima Đurđević, sledeća izmena se odnosi na povećanje minimalnih iznosa za pojedine vrste podsticaja, kao što je premija za mleko koja se povećava sa 10 na 15 dinara po litru, a podsticaji po hektaru za biljnu proizvodnju se povećavaju sa 6.000 na 12.000 dinara.

 

Agroinfo.rs

Ako uzmete novac za sredstva, a ne iskoristite za zemljište, vraćate ga sa kamatm

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od prvih delatnosti kojom je čovek počeo da se bavi je poljoprivredna proizvodnja.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета