Specijalitet iz Srbije proglašen najboljim prilogom na svetu

Foto:pixabay
Opšte je poznato da svaka zemlja Balkana ajvar, omiljeni specijalitet od pečenih crvenih paprika, smatra delom svoje tradicije. Ipak, njegova slava odavno prevazilazi regionalne okvire, što je nedavno potvrdio i čuveni gastronomski vodič TasteAtlas.
Ovaj svetski poznati vodič sastavio je listu 19 najboljih priloga na svetu, među kojima su i indijski čatni, razne vrste turšije, pa čak i severnomakedonski pinđur. Na vrhu liste, kao najbolji prilog na svetu, zasluženo se našao upravo – ajvar.
Za stanovnike Balkana ajvar je mnogo više od običnog namaza. To je simbol zime i porodičnih gozbi. Jede se u svako doba dana – za doručak, uz ručak ili večeru, kao salata, prilog ili brzinski namaz “s nogu”. Ne čudi što ga mnogi s ponosom zovu i veganski kavijar Balkana.
Zanimljivo je da naziv ajvar potiče od turske reči havyar, što znači kavijar. Krajem 19. veka paprika i ulje bili su luksuz u Beogradu, pa su ajvar nudile samo odabrane kafane i restorani. Danas je, srećom, situacija potpuno drugačija – ajvar je prisutan svuda, od porodičnih trpeza do najfinijih restorana, prenosi TU Magazin.
Čiji je zapravo ajvar?
Osnovni recept je jednostavan i podrazumeva svega tri sastojka: crvenu papriku, ulje i so. Ipak, varijacije su bezbrojne. Negde se dodaje beli ili crni luk, negde paradajz ili patlidžan. U nekim krajevima povrće se prvo kuva, u drugim peče i melje. Uvek može biti blag ili ljut, a posebnu čar daje vrsta paprike koja se koristi.
Prvi pisani recept potiče iz Velikog srpskog kuvara iz 19. veka, čija autorka Katarina Popović pominje i patlidžan uz papriku. Danas se ajvar najčešće pravi samo od crvene paprike, a razlike u pripremi verovatno su rezultat vekovnih seoba i razmene kulinarskih tradicija po regionu.
Tradicija sa svetlom budućnošću
Osim što je duboko ukorenjen u balkanskoj kuhinji, ajvar savršeno odgovara savremenim trendovima ishrane. Prirodan je, bez glutena, pogodan za vegetarijance i vegane. Sa sve većom potražnjom za organskom i plant-based hranom, ajvar se sve češće nalazi na menijima modernih restorana širom Evrope.
Agroinfo.rs/B10S
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ako želite zdrav doručak ili užinu, ova pašteta od povrća je idealna stvar za vas.
Od ukupno 65 proizvoda iz Srbije koji su naziv, odnosno poreklo zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu, svega pet je izašlo van granica zemlje. Tačnije ima priznati međunarodno važeći žig.
Sušna godina i visoke temperature donele su velike probleme brojnim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Kada je paprika u pitanju, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.
Sve je počelo od jedne želje i cilja, da sa porodicom nastavi život u rodnom kraju i da iskoristi blagodeti okoline u kojoj živi. Marka Pantović danas uspešan privrednik koji proizvodne pogone ima kod Kopaonika, jedna od retkih priča koja pokazuje kako dobra ideja i doslednost u poslu mogu da vas dovedu do vrha.
Sve je počelo od jedne želje i cilja, da sa porodicom nastavi život u rodnom kraju i da iskoristi blagodeti okoline u kojoj živi. Marka Pantović danas uspešan privrednik koji proizvodne pogone ima kod Kopaonika, jedna od retkih priča koja pokazuje kako dobra ideja i doslednost u poslu mogu da vas dovedu do vrha.
Simbol jeseni je miris pečenih paprika, a kako nam je došla sezona pripreme zimnica vreme je da naučimo u čemu su najveće razlike između najpoznatijih jesenjih specijaliteta
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета