Шта све треба знати за успешну инкубацију јаја

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Уколико планирате да се бавите товом пилића потребно је знати како да правилно инкубирате јаја. Савете како да обавите овај посао даје Радовановић Бранислав из Пољопривредне Саветодавне и Стручне Службе Младеновац.

Дезинфекција

Приплодна јаја која долазе са живинарских фарми у одређеној амбалажи смештају се у инкубаторску станицу. Прво, јаја долазе у просторију за фумигацију где се паром, са 2-3% калијум перманганата, дезинфикују у трајању од неколико минута.

Ускоро производња електричне енергије помоћу јаја

Смештај пре инкубатора
После тога одлазе у инкубаторе, предлежионике у којима бораве 18 дана. Након тога се смештају у инкубаторе (изводнике) где бораве 3 дана, када 21-ог дана почиње лежање пилића.

Шта су инкубатори и како функционишу
Инкубатори за лежање пилића су специјализоване „машине“ сандучастог облика већих или мањих димензија у којима владају одговарајући (контролисани) услови неопходни за производњу (лежање) пилића.

Колико је тешко произвести 70.000 јаја дневно?

Инкубатори могу бити већи или мањи у зависности од потреба. Код нас се данас и у последњих неколико десетина година користе инкубатори марке Симплеx, Бекото, Пасс Реформ и многи други.

Како утицати на величину и квалитет јаја код кока носиља

Ови инкубатори примају велику количину јаја тако да у мање стаје од неколико хиљада до оних већих који могу примити стотине хиљада јаја одједном.

У самим инкубаторима налазе се одређени број колица, на којима су смештени лесови (рамови) за паковање јаја.
Ови рамови повезани су са електронским уређајима, па се у одређеним временским интервалима јаја окрећу помоћу механизма за окретање. Ово је неопходно како се заметак не би залепио за љуску и тако угинуо.

Температура

У инкубаторима влада одговарајућа температура неопходна за лежење пилића. Она најчешће износи око 37,8 степени целзијусових плус, минус 1 степен мање или више, када електроника на инкубатору реагује и температуру враћа на задати ниво од 37,8 степени целзијусових.

Повећајте носивост јаја код ваших кока - храните их белим луком

Влага

Такође, треба напоменути да влага унутар инкубатора мора бити таква да се спречи исушивање јаја, а тиме и угинуће пилета у љусци.

Влага се такође контролише помоћу одговарајућих сонди које су повезане са електронским уређајем. Ови уређаји враћају влагу на задати ниво недозвољавајући нити да се повећава нити да се смањује.

После инкубирања од 21 дан почиње лежење пилића.

Изводљивост зависи од микроклиматских услова у инкубатору и квалитета приплодних јаја. И код најбољих инкубатора, ауколико су приплодна јаја лошег квалитета неће доћи до очекиваног процента лежања и обрнуто и код најбољих јаја ако инкубатор ради лоше смањиће се проценат изведених пилића.

Ово је јако важно за сваког инкубатористу јер је за успех у производњи потребан већи постотак лежања.
Он се најчешће креће од 70-85 %. Сви резултати испод овог процента доводе у питање рентабилност овог посла.

Izvor:agromedia.rs 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Многим живинарима који држе коке носиље велики проблем представља неуједначеност у крупноћи и квалитету произведених јаја. Чак иако то битно умањује рентабилност производње, често произвођачи ту појаву да јато носиља снесе велики број ситних и неугледних јаја сматра нормалном појавом.

За извођење препеличијих пилића употребљавају се инкубатори исти као и за извођење живинских или фазанских пилића, па се често дешава да су заједно у инкубатору фазанска и препеличија јаја.

Сектор хране за животиње све више користи алтернативне изворе протеина. Код живине, оброк инсеката као замена једног дела соје у исхрани изгледа обећавајуће. Овде је представљено неколико недавних студија.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета