Otvorena prva akreditovana laboratorija u Šumadiji za ispitivanje kvaliteta vina

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

U Institutu za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu danas je otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji.

Šumadijski vinari su do sada kvalitet svog proizvoda najviše ispitivali u akreditovanim kućama u Vršcu, Aleksandrovcu i Beogradu.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović je rekao da nova laboratorija ima nacionalnu i međunarodnu akreditaciju, kompjuterizovana je i koristi najsavremenije metode, prenosi portal Glas javnosti.rs 

Direktor Instituta za informacione tehnologije Zoran Marković je rekao da je ideja o otvaranju laboratorije nastala pre svega zbog toga što je u Šumadiji naglo povećana proizvodnja vina.

On je rekao da je u laboratoriji akreditovano 12 metoda u ispitivanju kvaliteta vina i da je u planu i proširenje.

Plan je, kako je rekao Marković, da se u laboratoriji rade i ispitivanja antioksidanasa u vinu jer je utvrđeno da u francuskoj oblasti Šampanja, koja neguje kult pijenja čaše vina uz obrok, ima mnogo manje obolelih od kardiovaskularnih bolesti. 

Predsednik Udruženja vinara Šumadije Saša Novaković je rekao da je za dve godine na području Šumadije udvostručen broj vinarija.

- Od 51 člana našeg udruženja, deset je vinogradara i 41 vinarija koje se nalaze u četiri vinogorja: oplenačko, krnjevačko, račansko i kragujevačko - rekao je Novaković i dodao da je obaveza vinara da pre stavljanja vina u promet imaju hemijsku analizu i senzornu ocenu vina u akreditovanim laboratorijama.

Otvorena prva akreditovana laboratorija u Šumadiji za ispitivanje kvaliteta vina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako to mnogi nisu znali, centralna šumadijska planina Rudnik skoro da obiluje muflonima, ili narodski rečeno, divljim ovnovima i divojarcima.

Trendu da Šumadija kao vinska regija postane sve poznatija na vinskoj mapi sveta najviše su doprineli vinari koji sve više ulažu u elaborate koji im donose zaštitu geografskog porekla.

Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.

Kasni mrazevi i česte promene temperature su ove godine uticale na rod trešanja, a kasnije sorte imaju bolju cenu od ranih. Dodatno je otežan izvoz, te su voćari bili prinuđeni da svoj rod plasiraju najviše na domaće tržište.

Pigmenti odgovorni za crvenu boju u vinu imaju veći uticaj na aromu i ukus nego što se do sada verovalo. Takođe, prema boji vina možete saznati da li je, na primer, odležalo u buretu, da li je možda kiselo ili „sveže“.

Po podacima Uprave carina Republike Srbije, u čak 33 zemlje sveta Srpska vina su pretprošle godine izvezena. Pila su se u 22 države Evrope, u šest na azijskom kontinentu, u Angoli kao jedinoj  afričkoj zemlji, a stigla su i u Australiju. I

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета