Na vinskoj svetskoj mapi Šumadija sve poznatija

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Trendu da Šumadija kao vinska regija postane sve poznatija na vinskoj mapi sveta najviše su doprineli vinari koji sve više ulažu u elaborate koji im donose zaštitu geografskog porekla.

Jedan od njih je i mladi vinar Nemanja Arsenijević koji se već deset godina uspešno bavi proizvodnjom kvalitetnih vina među kojima je i vino autohtone sorte prokupac.

Arsenijević u selu Vinča kod Topole ima 13 hektara vinograda. Gaji šest vinskih sorti, a među internacionalnim vinima svoje mesto našao je i prokupac. Sadnja kalemova prokupca na novih 40 ari je u toku a kako sam kaže sredina aprila je optimalan period za podizanje novih vinograda.

- Trenutno se nalazimo u vinogradu sorte sovinjona, on se trenutno nalazi na početku vegetacije, polako kreću lastari da rastu. Vreme jeste hladnije ali ne može toliko da utiče na izmrzavanje pošto se najniže temperature kreću negde oko tri stepena ali svakako bi pogodovale više temperature, da imamo više sunčanih dana kako bi porast lastara bio kontinuiran - rekao je Arsenijević.

Za deset godina koliko se bavi proizvodnjom vina on je udvostručio proizvodnju pa na godišnjem nivou sada izlazi na 20.000 litara.

- U trenutku kada smo počeli sa proizvodnjom vina uvek je bio problem sa nedostatkom sudova, nedostatkom sredstava, odakle će se sve to finansirati i dan danas ti problemi postoje ali se malo lakše prevazilaze i to su jednostavno stvari koje su prateći deo posla. Posao jeste specifičan, obrt novca je jako spor i jako je teško probiti se na tržište dok naravno proizvodnja ne sme da stane - napomenuo je Arsenijević.

Najnovije vino u ponudi je prokupac koji se sve do početka Drugog svetskog rata u Oplenačkom vinogorju intenzivno gajio.

- To će biti naš pečat, to je ono što mi imamo prokupac, tamjaniku i ostale autohtone sorte koje treba da razvijamo, treba raditi i na klonovima, usavršavati ih jer u poslednjih pedesetak godina ništa nije preduzimano, tako da se ja nadam da ćemo uz jedan intenzivan rad, svih vinogradara i ostalih ljudi koji su uključeni, od prokupca u narednom periodu da napravimo jedno vino koje će imati daleko veće potencijale od onih koje ima danas - rekao je Arsenijević.

Internacionalne sorte su uvek uspevale u selima kraj Topole, a sa zaštitom geografskog porekla, vina iz Šumadije imaju izuzetan potencijal da pariraju vinima iz svetski poznatih vinogradarskih regija.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Na vinskoj svetskoj mapi Šumadija sve poznatija

Komentari

common side effects of tamoxifen My sex drive was definitely higher than normal but it took me longer to shoot my load than normal

priligy 60 mg price There has never been a recorded fatality from the dermal absorption of an essential oil

[url=https://nexium.foundation/]nexium tablets australia[/url]

[url=http://accutane.skin/]best accutane[/url]

  • Od Suemar
  • 2023-05-31 15:02:06

[url=http://trustedtablets.shop/]indian pharmacies safe[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Institutu za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu danas je otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Iako to mnogi nisu znali, centralna šumadijska planina Rudnik skoro da obiluje muflonima, ili narodski rečeno, divljim ovnovima i divojarcima.

Od ukupno 65 proizvoda iz Srbije koji su naziv, odnosno poreklo zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu, svega pet je izašlo van granica zemlje. Tačnije ima priznati međunarodno važeći žig.

Vinski sektor je strateški važan za Srbiju, a to pokazuju i podsticaji u ovoj oblasti u iznosu od 14 miliona evra koji su realizovani u prethodnih godinu dana.

Oplenački kraj je poznat po voćarstvu, a uslovi su gotovo idealni za razvoj ove grane poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета