Poljoprivrednici nezadovoljni pregovorima, najavljeni novi protesti širom Srbije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šabački poljoprivrednici nisu postigli nikakav dogovor, dok poljoprivrednici iz Vojvodie najavljuju nove proteste.

Sastanak ministra poljoprivrede i delegacije poljoprivrednika u Šapcu završen je bez konkretnog dogovora. Poljoprivrednici očekuju da vlada usvoji sve njihove zahteve, a ukoliko do toga ne dođe, najavili su proteste širom Srbije.

Poljoprivrednici traže ukidanje akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovnu i brzu isplatu subvencija, regulisanje uvoza smrznutog mesa i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Ministar Branisalav Nedimović je garantovao da će uvoz smrznutog mesa i mleka u prahu biti stopiran i da će deo subvencija koje država duguje poljoprivrednicima biti isplaćene do 10. marta, a da će se o drugim zahtevima uskoro odlučivati u Vladi Srbije, međutim poljoprivrednici tvrde da nisu dobili ništa napismeno i da će subvencije najverovatnije biti isplaćene tek u aprilu nakon raspisanih izbora.

Dan posle sastanka predstavnika poljoprivrednika i države, na kojem je ispunjen samo jedan zahtev ratara – isplata zaostalih subvencija, održani su novi protesti u više vojvođanskih mesta. Protestovali su paori iz Kovačice, Dolova, Padine, Srbobrana i Zrenjanina, prenosi agronews.rs.

Pregovori u Vladi nisu odložili najavljeni protest poljoprivrednika u Zrenjaninu. Organizatori su objasnili da je okupljanje manifestacija njihove volje i rešenosti da stoje pred svojim zahtevima.

- Naši zahtevi su jasni. Ali u delu rešavanja prvog problema akciza goriva za poljoprivredu, tu smo dobili odgovore da je to sada nemoguće rešiti. I nismo nerazumni, u redu, to je jedno sitemsko pitanje koje se mora rešavati kada se profiliše budžet… Mi to razumemo, ali ne znam da li su nas razumeli da mi to pitanje postavljemo već osam godina - rekao je Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i jedan od učesnika pregovora u Nemanjinoj 11.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Poljoprivrednici nezadovoljni pregovorima, najavljeni novi protesti širom Srbije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sinoć je posebno bilo napeto za poljoprivrednike. Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета