AGROINFO VODIČ ZA UDRUŽENU SADNJU: Biljke koje nikako ne treba gajiti u blizini kupusa i one koje mu naročito POGODUJU

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Takozvana udružena sadnja ima brojne prednosti. Ukoliko znate koje biljke se "vole" lakše ćete ostvariti dobre rezultate u bašti. Isto tako, važno je znati koje biljke ne treba nikako saditi jedne pored drugih zbog štetnog dejstva koje mogu da izazovu.

Udružena sadnja uopšteno ima prednost uštede prostora, pravilnog korišćenja hranljivih materija u zemljištu, upravljanja štetočinama i međusobne podrške. S tim u vezi, mnoge biljke sa jakim mirisom se koriste kao takozvane "prateće biljke" najverovatnije zbog toga što njihovi cvetovi  privlače korisne grabljivice, cvetna vrsta obezbeđuje stanište za ove bube ili svojom aromom odbija štetne insekte i tako čuva kulture u neposrednoj blizini.

Biljke koje se preporučuju da se gaje uz kupus su alijum, ruzmarin, geranijum i koper, a takođe i selen može biti vrlo koristan. Dok geranijum privlači i hvata kupusne gliste, ruzmarin odbija kupusne muve.

Isto tako je važno znati koje biljne vrste nikako ne treba saditi pored kupusa, pa se tako u blizini ovog povrća ne gaje paradajz, paprika, pasulj, kao ni jagode. Generalno, ovo važi za sve biljke iz porodice kupusnica poput kelja, brokolija, karfiola, prenosi aromedia.rs.

Agroinfo.rs

AGROINFO VODIČ ZA UDRUŽENU SADNJU: Biljke koje nikako ne treba gajiti u blizini kupusa i one koje mu naročito POGODUJU

Komentari

buy cialis online without a prescription Monitor Closely 1 fluorouracil increases effects of enoxaparin by unspecified interaction mechanism

finasteride prescription floroda Heliox, a mixture of helium and oxygen, compared favorably with inhaled racemic epinephrine in a small study of pediatric patients with moderate to severe croup

generic propecia 004 for patients with favorable diuretic response and hemoconcentration compared with all other patients

  • Od coTyGE
  • 2023-07-15 14:02:41

Does tamoxifen cause pulmonary hypertension generic propecia cost gov is a government health forum for oncologists and medical professionals with research and clinical studies published in the UK

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Sa toplim danima pojavili su se i mnogobrojni insekti te otvorili sezonu uboda. Donosimo i više nego efikasan način da se izborite sa ovim problemom. Evo i kako.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета