Zašto je važno odležavanje rakije?

Foto:unsplash

Foto:unsplash

Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.

Rakije dobijene destilacijom sirove meke rakije su neharmonične za konzumiranje. Nisu pogodne odmah za piće zbog oštrine i grubosti na ukusu, i zahtevaju određeno starenje, a u toku kojeg se njihova aroma i ukus razvijaju i postaju sve izraženija. Voćne rakije je potrebno pustiti na dozrevanje minimum od 6 do 8 nedelja pri sobnoj temperaturi, dok destilat od krušaka vilijamovki dozreva kratkotrajno, do 4 nedelje.

Posle sazrevanja, rakije postaju na ukusu harmonične, pitke i mekše sa izraženim bukeom. Na sazrevanje rakije utiču nekoliko faktora:

- voćna vrsta – najbrže sazrevaju šljivovica, kajsijevača i dunjevača, dok viljamovka sporije sazreva. Različite voćne vrste sazrevaju različitom brzinom
- rakije sa većom koncentracijom alkohola brže sazrevaju od rakija sa manjom koncentracijom
- rakije na višim temperaturama sazrevaju brže, optimalna temperatura je od 15 do 20°C
- najbolje su rakije one koje su odležavale najmanje nekoliko godina pod određenim uslovima
U kojim će se sudovima čuvati rakija, zavisi od voćne vrste od koje potiče. Tako na primer šljivovica, kajsijevača, komovica obično sazrevaju u drvenim sudovima, pri čemu poprimaju zlatnožutu boju, prijatan ukus i aromu.

Odležavanje rakije daje najbolji rezultat
U toku odležavanja dolazi do ekstrakcije raznih materija iz duga bačve, njihovog razlaganja, hidrolize, oksidacije i esterifikacije pa tako dolazi do bistrenja, vidnog bojenja destilata od zlatnožute do tamnožute boje, poboljšanja ukusa i ukupne količine aromatičnih i mirisnih materija. Većina ekstrahovanih materija je neisparljiva pa tako dolazi do njihovog nagomilavanja u destilatima. Takođe dolazi do znatnih hemijskih promena u kojima učestvuju primarni i sekundarni sastojci destilata. Među njima dolazi do uzajamnih oksido-redukcijskih promena.

U tami se više stvaraju isparljive kiseline, a na svetlosti viši alkoholi. Oksidacijom etil alkohola nastaje acetaldelhid, koji sa alkoholima gradi acetale čijim prisustvom destilat dobiva prijatan i mek ukus. Starenje traje od 1 do 12 godina, ređe 15 do 20 dok voćne rakije gube primarnu voćnu aromu nakon 20 godina. Osim klasičnog starenja postoji i takozvano ubrzano starenje koje se sprovodi zagrevanjem destilata na temperaturi od 60 do 70 °C nekoliko sati ili na 40 do 48 °C za vreme od 1 do 3 meseca. Postoji i metoda ubacivanja raznih oblika kiseonika u bačvu u trajanju od par meseci.

Voćne rakije je potrebno pustiti na dozrevanje minimum od 6 do 8 nedelja pri sobnoj temperaturi, dok destilat od krušaka vilijamovki dozreva kratkotrajno, do 4 nedelje. Nakon dozrevanja destilata, potrebno ga je redestilovanom vodom, postupno svesti na deklarisanu jačinu.

Zašto je važno odležavanje rakije?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Lešnik (lat. Corylus avellana L.) je voćna vrsta koja ima značajnu potržnju na domaćem i svetskom tržištu. Jezgra leske predstavaljaju izvor velikog broja korisnih jedninjenja, kao što su ulja, belančevine, ugljeni hidrati, mineralne materije I vitamini, te sadrži veći broj jedinjenja koji imaju pozitivan efekat na zdravlje ljudi.

Da li je ispravno ako pijemo alkohol iz tuđe čaše misleći da na taj način ne prenosimo viruse i bakterije? U nastavku pronađite odgovor da li je i koliko alkohol pogodan za "unutrašnju dezinfekciju".

Drugi šumadijski festival rakije održaće se 11. decembra, a domaćin je grad Kragujevac. Predstaviće se proizvođači iz cele zemlje, a za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Srbija je prepoznala značaj proizvodnje rakije, a u prilog tome govori i činjenica da proizvodnja iz godine u godinu stalno raste.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета