Koliko država duguje poljoprivrednicima?

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković začudila se kad su poslanici opozicije u raspravi o Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godine izneli tvrdnju da država poljoprivrednicima duguje 250 miliona evra na ime neisplaćenih subvencija.

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković začudila se kad su poslanici opozicije u raspravi o Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godine izneli tvrdnju da država poljoprivrednicima duguje 250 miliona evra na ime neisplaćenih subvencija.

Poznato je da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u poslednje vreme radi i vikendom i ubrzano isplaćuje dugove poljoprivrednicima, pa je ministarka Tanasković objavila da je poljoprivrednicima „do petka 2.decembra 2022.godine isplatilo 24,5 milijardi dinara za 2022.godinu“.

Po današnjem kursu, 24,5 milijardi dinara je ravno iznosu od 208 miliona evra.

Pošto svi gradjani vide kakva je situacija s mlekom i mlečnim proizvodima, posebno s njihovom cenom, bitno je da je ministarka Tanasković objavila da je za II kvartal 2022.godine proizvodjačima mleka isplaćeno 1 077 000 000 dinara, a za III kvartal 1,9 milijardi dinara.

Nije precizirano da li su obaveze prema poljoprivrednicima revalorizovane za ovogodišnju enormnu inflaciju.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković podsetila je da je u Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godinu za poljoprivredu predvidjen budžet od 79,7 milijardi dinara.

Da podsetimo, budžet poljoprivrede Srbije za 2021.godinu po rebalansu je iznosio 78 571 509 000 dinara, a budžet poljoprivrede prema Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godinu iznosi 79 704 221 000 dinara što je povećanje od samo 1,5 odsto u situaciji kad celom svetu preti ogromna kriza hrane.

Agroinfo.rs/ekonomskevesti

Koliko država duguje poljoprivrednicima?

Komentari

does viagra make u last longer Pregnancy in Group B n 54

cialis coupon 53 When in conflict, the court stated, the recognized policy favoring settlement of disputes

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета