Krajnje je vreme da se agonija zvana Rio Tinto završi

Foto:glas javnosti

Foto:glas javnosti

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da će novi protest protiv kompanije “Rio Tinto” i iskopavanja litijuma u Srbiji biti održan u subotu, 18. decembra u 14 sati ispred Vlade Srbije

Ekološki ustanak u saopštenju ocenjuje da je brisanje planiranog rudnika iz Prostornog plana grada Loznice još jedan uspešan korak ka cilju, odnosno, proterivanja Rio Tinta i sličnih predatorskih kompanija iz Srbije.

“Blokade su dale svoj rezultat a gradjani pokazali svoju moć. Medjutim, konačan cilj nije ostvaren. Ne verujemo na reč onima koji su je sto puta pogazili”, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.
Iz tog Pokreta zahtevaju od Vlade Srbije da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom, čime bi se i formalno-pravno ta kompanija proterala iz zemlje.

Zatražili su i obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv gradjana koji su učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima.

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je ranije danas za agenciju Beta da povlačenje Prostornog plana grada Loznice, kojim je predvidjena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, nije konačno rešenje i istakao da će protesta biti dok se projekat kompanije Rio Tinto zvanično ne okonča.

“Mi tražimo konačno rešenje. Ova agonija zvana Rio Tinto, vreme je da se ona okonča. Bolje je da to uradimo sad, nego da se razvlačimo sa Vučićevim ustupcima u nedogled”, rekao je Jovanović.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Krajnje je vreme da se agonija zvana Rio Tinto završi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Tokom velikih vrućina, mnogim veterinarskim ambulantama javljaju se vlasnici čiji su kućni ljubimci dobili toplotni udar.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je litijum kritična mineralna sirovina na globalnom nivou i velika razvojna šansa za Srbiju.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

Agencija za zaštitu životne sredine, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pomoći će da 15 gradova i opština u Srbiji uspostavi lokalne digitalne registre izvora zagađivanja, radi unapređenja kvaliteta i povećanja količine prikupljenih podataka o zagađenju vazduha, zemljišta, voda i generisanju otpada na lokalnom nivou.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета