Oće li gorivo pojeftiniti ili poskupeti u Srbiji?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da cena goriva u Srbiji prati globalnu cenu nafte i snabdevanje gorivom u našoj zemlji stabilno.

Cenu nafte  niko ne može da prognozira, od toga zavisi i da li će poskupeti ili pojeftiniti gorivo u Srbiji. Reč je o globalnom tržištu na koje utiču brojni faktori. Jer, pre samo nekoliko dana došla je vest da svetske cene nafte nastavljaju da rastu, a cena barela sirove nafte "Brent" prvi put je od 26. februara prošle godine premašila 55 dolara.

Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da cena goriva u Srbiji prati globalnu cenu nafte i snabdevanje gorivom u našoj zemlji stabilno. Tomislav Mićović iz ovog udruženja rekao je za Javni servis da cena sirove nafte već dva meseca raste i da skok od početka novembra iznosi 48 procenata.

"Akcize će biti usklađene sa skokom potrošačkih cena za 1,2 ili za 1,3 procenta. To je oko dinar, negde oko dinar. Ono što je sasvim izvesno je da svi koji stavljaju na tržište derivate nafte, proizvođači i uvoznici derivata nafte, imaće obavezu da plate taj dinar više", kazao je Mićović za ovaj medij.

Prati se svetsko tržište
Naglasio je da od drugih stvari zavisi da li će povećanje akciza uticati na porast cene goriva u Srbiji, kao i da cena goriva na srpskom tržištu zavisi od cene nafte u svetu. 

Podsetimo, u aprilu prošle godine zbog korona krize cene nafte potonule su na najniži nivo u poslednjih 20-ak godina, da bi tokom leta rasle zbog daljeg širenja virusa i potražnje za ovim derivatom. Rastu cena pomogli su podaci američke vlade o padu zaliha sirove nafte, benzina i destilata.

Važno je imati obavezne rezerve
Mićović je istakao da za 10 godina, koliko postoji Udruženje naftnih kompanija, vode statistiku i vode računa da javnosti na što bolji način prikaže šta se realno dešava na tržištu naftnih kompanija.

"Na godišnjem nivou očekujemo da će pad potrošnje goriva biti oko sedam procenata. Ali je, na primer, pad potrošnje tečnog naftnog gasa čak 19 procenata, pad benzina je oko osam procenata", naglasio je Mićović i dodao da je vrlo bitno da su tu obavezne rezerve nafte, makar ih nikad ne koristili. Ako dođe do bilo kakvog poremećaja, one mogu da pomognu.

Udruženje radi na jačanju profesionalnog uticaja na tržištu nafte i derivata nafte i unapređenju ugleda naftne privrede u Srbiji. Povezane u ovakva i slična udruženja, naftne kompanije u mnogim razvijenim zemljama Evrope, već godinama doprinose boljem uređenju nacionalnih naftnih tržišta. Upravo zato, oslanjajući se na potencijal svojih članica, UNKS planira da svoje aktivnosti proširi i na saradnju sa srodnim organizacijama zemalja u Evropi.

Izvor:agroklub.rs

Oće li gorivo pojeftiniti ili poskupeti u Srbiji?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 213 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 za najviše 172 dinara za litar, objavilo je Ministarstvo trgovine.

Prema izmeni uredbe koju je usvojila Vlada srbije 17. marta 2022. godine, poljoprivrednici u Srbiji će moći da natoče do 60 litara naftnih derivata u kanistere, dok će danas u 15 časova biti određene nove cene goriva.

Situacija u Ukrajini dovela je do poremećaja na svim nivoima. Cene energenata i poljoprivrednih proizvoda divljaju, a situaciju dodatno komplikuje i novi paket sankcija EU Belorusiji.

Uredba o ograničavanju cena naftnih derivata stupila je na snagu danas i trajaće do 11. aprila, odnosno 30 dana, tako da su poznate nove cene goriva.

Trend poskupljenja sirovina nastavlja se i na početku nove 2022. godine, pokazuju međunarodne studije u kojima je učestvovalo hiljadu vodećih menadžera u prerađivačkoj industriji na 12 evropskih tržišta.

Proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i pasivno tržište, a kako se približava kraj godine, došlo je do smanjenja aktivnosti robno-berzanskih učesnika.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета