Srbija će od izvoza poljoprivrednih proizvoda prihodovati pet milijardi dolara ove godine

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Iako je ova godina bila izuzetno sušna, poljoprivreda neće biti u minusu i Srbija će od izvoza ovih proizvoda prihodovati pet milijardi dolara , izjavio je ministar Branislav Nedimović na konferenciji „Poljoprivreda na prvom mestu“ na 88. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Prema rečima ministra, biće ostvaren rod na nivou prošlogodišnjeg koji je za pet procenata bio viši nego godinu dana ranije. Prema njegovim rečima, prinosi kukuruza su na nivou 6 do 6,3 tone po hektaru, a i suncokret je solidno rodio.

Kada je reč o subvencijama za poljoprivrednu proizvodnju, obrtna sredstva i nabavku mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine „subvencije bile izdašne“ i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, dok smo sa sredstvima iz IPARD fondova „u petoj brzini“.

Subvencija nikad neće bitdi dovoljno, smatra Nedimović i dodaje da su ove godine počele ozbiljne kontrole korišćenja isplaćenih sredstava, a u nekim slučajevima utvrđeno je da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.

Govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi, Nedimović je naveo da je na taj način angažovano 44 hiljade ljudi, a sve više na našim poljima su angažovani radnici iz inostranstva.

- Nama definitivno fale ljudi za rad u poljoprivredi. Čujem da je na jednom voćnjaku u Riđici angdažovano 80 Uzbekistanaca koji beru jabuke - kazao je Nedimović.

Agroinfo.rs/danas.rs

Srbija će od izvoza poljoprivrednih proizvoda prihodovati pet milijardi dolara ove godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета