Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Više udruženja proizvođača mleka iz različitih delova Srbije, zatražilo je od Vlade Srbije, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoporivredu i ministarke Jelene Tanasković, da hitno usvoje njihove zahteve i preduzmu mere za spasavanje domaćih farmi krava.

Proizvođači zahtevaju povećanje premije za mleko sa 10 na 20 dinara po litru, povećanje subvencija za krave sa 20.000 na 40.000 dinara, kontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda, utvrđivanje minimalne zaštitne cene mleka i ograničavanje trgovačke marže.

Ti zahtevi nisu nerealni i ministarstvo mora brzo da reaguje jer ako se to ne desi u najkraćem mogućem roku, mnoge farme će bankrotirati, rekao je FoNetu proizvođač mleka Slobodan Brkić iz Bogatića.

On je podsetio da je Ministarstvo ponudilo premiju za mleko od 15 dinara, subvencije za krave od 30.000 dinara i 1.000 evra za kupovinu junica, i ocenio da to nije dovoljno za prevazilažnje izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi ta grana poljoproivrede.

– To je po nama minimalno povećanje. Regres za kupovinu junica u ovom trenutku nama ništa ne znači, jer nema svrhe nabavljati nova grla ako se posluje bez profita – naglasio je Brkić. 

On je rekao da je neophodno da se konačno usvoji minimalna otkupna cena mleka kako bi se u budućnosti sprečilo mešetarenje i manipulacije velikih uvoznika.

Prema informacijama iz mlekara, domaće tržište je preplavljeno mlekom iz uvoza i ima ga na zalihama za tri do šest meseci. To stvara velike probleme manjim mlekarama koje najavljuju čak i mogućnost prekida otkupa, kazao je Brkić.

Zbog svega toga, poručio je Brkić, neopohdna je hitna reakcija države i preduzimanje mera na osnovu zahteva, jer ako one izostanu „zaista ćemo svi biti u velikom problemu“.

Stočari traže pomoć od države

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Proizvođači mleka u Srbiji rekli su danas da je stanje u tom sektoru neizdrživo jer se povećavaju gubici zbog njegove niske otkupne cene i poskupljenja stočne hrane, pa se krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, pa od septembra treba očekivati nestašicu tog prehrambenog proizvoda.

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić najavio je prilikom posete Svilajncu da se radi na novom programu pomoći zadrugama vrednom pola milijarde dinara, koji počinje od jeseni.

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga poslalo je ministru Branislavu Nedimoviću zahtev za hitno rešavanje alarmantne situacije u mlekarstvu.

Srpski proizvođači mleka uputili su poziv na razgovor direktoru Imleka jer su nezedovoljni otkupnom cenom ovog proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета