VOĆE IZ LABORATORIJE: Bez koštica, misle da će imati isti ukus kao da je pravo

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Ispitivanja su u ranoj fazi.

Naučnici će pokušati da stvore voće bez delova koji se inače odbacuju poput jezgra jabuke ili koštice narandže.

Naučnici iz Plant & Food Researcha nameravaju da uzgajaju voćno tkivo iz biljnih ćelija za koje se nadaju da će imati ukus i miris kao pravo voće. Istraživači smatraju da će program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u zemlji.

– Ovde na Novom Zelandu, dobri smo u uzgoju konvencionalnih hortikulturnih useva – rekao je dr. Ben Šon, vodeći naučnik za program istraživanja biljaka i hrane koje podstiče vlada. 

Program ima za cilj uzgoj plodnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju poput jezgra jabuke ili kore narandže.

– Hrana stvorena u laboratorijama mogla bi da igra ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja – ocenjuje dr Ali Rašidinejad, viši naučnik za hranu.

Budući da je hrana uzgojena u laboratoriji potpuno novi koncept, nakon što se razvije, moraće da dokaže svoju sigurnost regulatornim telima verovatno putem skupih i dugih kliničkih ispitivanja, prenosi portal Kliks.

– Prevladavanje takvih prepreka može trajati godinama, ako ne i decenijama – rekao je Rašidinejad.

Potrošači će takođe morati da prihvatite novu praksu; starije generacije bi mogle da budu neodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne da isprobaju novu hranu ako ta hrana nudi zdravstvene prednosti, a istovremeno ograničava uticaj na okolinu, rekao je Rašidinejad.

VOĆE IZ LABORATORIJE: Bez koštica, misle da će imati isti ukus kao da je pravo

Komentari

Najveća glupost koja postoji jer to znači da samo hoće da proizvedu biljku koja nemože da se razmnožava i da špostignu monopol u proizvodnji hrane

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda.

Ne morate uvek da se odreknete slatkiša ako planirate da smršate. Nutricionisti vam daju korisne savete po ovom pitanju.

Internetom kruži fotografija sa jagodama sa jedne pijace i ovo bi bio sasvim uobičajen prizor da nema jednog posebnog natpisa.

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj 12. aprila, organizuju onlajn vebinar posvećen izvozu svežeg voća i povrća iz Srbije na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije, najavio je danas FAO.

Prvo startno prolećno prskanje voća, obavlja se najčešće krajem februara do početka marta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета