Biljka koja je opravdala Hipokratovo mišljenje da obnavlja sve što dotakne

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima za nju kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu.

Čuvena ZOVA (lat. Sambucus nigra) koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti i kod svih reumatskih oboljenja. Cvetovi sadrže etarsko ulje sa oko 40 materija: flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini i dr. U plodu su prisutni glikozidi, tanini, malo etarskog ulja, šećer, voćne kiseline, vitamin C, vitamini B kompleksa i dr. Sličnog sastava su i listovi. Svi delovi su bogati mineralnim materijama (gvožđe, natrijum, kalijum) i njihovim solima.

Kako je najbolje da sušite zovu
Nju najbolje možete sušiti na promaji jer ćete na taj način sačuvati njenu boju i punoću (cvetovi će ostati u žuto/beloj boji). U slučaju da vam cvetovi tokom sušenja za čaj potamne, njim treba odmah baciti i nipošto koristiti. Kada se cvetovi osuše možete ih samleti i čuvati ih kao i ostale čajeve, na tamnom i suvom mestu. Takođe, preporuka je da čaj čuvate u staklenoj posudi. Period konzumacije i čuvanja biljke na ovakav način je najviše do godinu dana, a čak i ako se desi da biljka potamni u ovom vremenu čuvanja, potrebno je odmah baciti. Pripremljen čaj od zove preporučuje se za ispiranje grla u ohlađenoj varijanti kod gnojne angine ili upale grla i krajnika. Pijenje čaja će pomoći kod kašlja, iskašljavanja, pospešuje znojenje, a olakšaće i simptome prehlade, viroza, gripa, kao i astme.

Priprema čaja od zove?
Čaj pripremate na sledeći način: do 5 grama biljke prelijte sa 2,5dl ključale vode i sačekati da odstoji desetak minuta. Naravno, priprema čaja može biti i kraća (do 5 minuta), ali tada čaj u takvoj blažoj varijanti služi više kao napitak za uživanje.

Čaj od cvetova zove koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i svih reumatskih bolesti. Potrebno je da cvetovi pri sušenju zadrže svoju boju. Ukoliko pocrne nisu za upotrebu.
Dve kašičice sušenog cveta prelije se šoljom vruće, proključale vode i ostavi da stoji 10 minuta. Procediti i zasladiti po želji. Piju se dve šolje čaja na dan.

Čaj od kore grana i stabla biljke koristi se za otklanjanja poteškoća pri mokrenju, smetnji pri radu bubrega i bešike, za izlučivanje tečnosti iz organizma,kod edema. Takođe reguliše i stolicu. Za čaj se koristi unutrašnji dio kore, dok se spoljašnji ostruže i baci. Koristi se jedna mala, ravna kašičica na šolju vode. Potrebno je biti veoma oprezan kod doziranja jer se u kori nalazi otrovni glikozid. Pije se jedna šolja dnevno u većim razmacima gutljaj po gutljaj.

Čaj od lišća zove koristi se kod šećerne bolesti, bolesti jetre, bubrega, pluća i creva, za čišćenje krvi. Listovi se beru tek kada se potpuno razviju i suše se na promaji. Na šolju ključale vode ide 6 do 7 listića, koji se kuvaju desetak minuta. Ocediti i piti u razmacima. Listovi zove nisu jestivi zbog otrovnog glikozida.

CRNA ZOVA raste oko rečnih kanala, i daje plod koji podseća na borovnice.
Plodovi sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao lekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.  Čuvajte teglu na mestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dve nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider. Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dve da biste imali dovoljno ovog leka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta pre obroka. Oni koji su koristili ovaj lek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao

Plod se koristi i za izradu džema, a svež cvet za izradu sirupa.

Biljka koja je opravdala Hipokratovo mišljenje da obnavlja sve što dotakne

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najnovija istraživanja donose listu od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti, ali na njoj nema porođajnih koji se često navode kao najjači bolovi u prirodi.

Novije savremeno doba sa sobom nosi i češću pojavu autoimunih bolesti, a hrana je jedan od bitnih faktora rizika.

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Verovali ili ne, jabuke sadrže sve potrebne sastojke koji se bore protiv lošeg holesterola, a samim tim i začepljenja arterija i bolesti srca.

Neki segmenti zapostavljeni su još uvek I ako je svest o važnosti zdrave ishrane na dosta visokom nivou, postoje mnogobrojni recepti za ukusna jela i poslastice koji se uklapaju u svaki režim ishrane.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета