Zašto je dobro uzimati šoljicu borovnica na dan i kako one utiču na zdravlje

unsplash

unsplash

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Postoji mnogo načina da ovo bobičasto voće uvrstite u svoje obroke i užine. Često nazivana „kraljicom antioksidanasa“, borovnica je moćno voće sa impresivnim pogodnostima po zdravlje.

Borovnice umnogome pomažu u zaštiti zdravlja, što je više nego dovoljan razlog da ih uvrstite u svoje obroke, užine, sokove i smutije. Ono što je bitno, ne gube na kvalitetu ni ako ih vadite iz zamrzivača, pa ovo voće možete jesti tokom cele godine, a ne samo kad mu je sezona.

Jedna šolja sveže borovnice sadrži 85 kalorija, 1 gram proteina, oko 20 grama ugljenih hidrata, sa otprilike 4 grama vlakana. Ne sadrži masti. Ista količina pruža gotovo četvrtinu preporučene minimalne dnevne količine vitamina C, koji je važan za imunitet i za ukupno stanje organizma.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka.

Ako imate lokalnog prodavca, evo kako da ih zamrznete: operite bobice i stavite ih na pleh da se osuše. Ostavite ih tako, zatim, u trajanju od oko 30 minuta u zamrzivač, izvadite ih i prebacite u kese za zamrzavanje. Uklonite što više vazduha, zatvorite i zamrznite. Vaša zaliha će ovako biti „sigurna“ oko šest meseci. Možete zamrznute da ih dodajete u smuti ili da ih odledite kako biste ih na drugi način upotrebili. A upotreba je veoma široka: od ovsene kaše, do potpore salatama.

„U sve se meša“

Uključite borovnice u svoje „zdrave doručke“: ubacite ih u musli ili ih dodajte palačinkama i pekarskim proizvodima, pudinzima ili kolačima. Ova retko zdrava namirnica, ako je redovno konzumirate, može vaš imunitet da čuva tokom cele godine.

 

Zašto je dobro uzimati šoljicu borovnica na dan i kako one utiču na zdravlje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sudeći prema trenutnom stanju plodova, biće i poljoprivrednika koji ove godine neće da zovu radnike za berbu jer neće biti šta da se obere

Namirnice koje nam se najčešće plasiraju kao izuzetno zdrave ne moraju nužno to biti. Upravo je to slučaj i sa braon pirinčem, koji ako se jede u velikim količinama može dovesti do kontaminacije toksinom koji se u njemu sadrži.

Najhladnija destinacija je Besna Kobila sa 13 stepeni ispod nule, dok je na Kukavici temperatura vazduha pala na minus 11 stepeni, koliko je bila i na Kopaoniku.

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета