Карамбола - егзотично воће

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

У боље опремљеним супермаркетима све су доступније необичне врсте егзотичног воћа у свјежем облику. Једна од таквих воћки је и карамбола.

То је плод који расте у Индонезији, Индији и Шри Ланки, а узгаја се и у Јужној Америци те Аустралији. Кожа је зелена до жута, мало воштана и јестива. Величине је паприке бабуре. Нарезане кришке имају пет кракова и изгледају као звјездице. Сочно месо је жуто, прозирно, с једном црном јестивом сјеменком. По текстури је слична грожђу, не садржи влакна. Зрели плодови су слатки, с трагом киселкастог укуса.

Карамбола је одличан извор витамина А и Ц. Садржи и витамине групе Б, посебно Б5 (пантотенску киселину), која помаже регулацији холестерола. Такође, садржи фолну киселину (Б9), која је препоручљива за одржавање здраве трудноће. Захваљујући великој количини нерастворљивих биљних влакана, карамбола помаже рад цријева, а има веома мало калорија, па је одлична да се укључи у дијете за мршављење. Садржи и пектин, а пектинска влакна везују холестерол из хране, тако да може да допринесе да се смањи ниво лошег холестерола у крви. Карамбола садржи доста калијума па је погодна за спортисте послије тренинга, када се много знојимо и као помоћ у одржавању нормалног крвног притиска. Интересантно је да карамбола садржи и неке антимикробне супстанце, које посебно ђелују против ешерихије коли, салмонеле, стафилококус ауреуса и бацилуса цереуса.

Употреба

Карамбола у гастрономији има веома широку примјену. Користи се за декорацију, добијање сокова, умака, сирупа, коктела, вина. Сладак тип карамболе кад је зрео је сладак, али не превише с обзиром на то да плод никада нема више од четири одсто шећера.

Здравље

Карамбола садржи различите витамине и минерале, но највише витамина Ц и калијума. Богата је угљикохидратима, влакнима и водом. Међутим, ово воће крије здравствене замке за особе које болују од поремећаја рада бубрега.

Каквог је укуса

Укус овог воћа је сочан и освјежавајући. Успоредив је с мјешавином укуса папаје, наранџе и грејпа. Жуто воће има киселији укус, а зелено слађи.

Како се једе

Карамбола се једе свјежа и потпуно је јестива. Користи се у салатама, колачима, мармелади, желеима, коктелима или као украс јелима.

Izvor: nezavisne.com

Карамбола - егзотично воће

Komentari

buy liquid cialis online 2007; 28 10 1685 1692

cheap cialis from india I always felt very welcome and, you could tell she was genuinely upset about your negative pregnancy test as you were

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Atritis i bolovi u zglobovima znaju da budu veoma uporni i neprijatni, ali priroda se pobrinula i za to. Upoznajte se sa dijetom koja je vrlo ukusna i prijatna, a koja će smanjiti bol u zglobovima i druge tegobe izazvane artritisom.

Ljudi koji žive u gradu najčešće nemaju drugi izbor osim da kupuju voće u prodavnicama i na pijacama. Da biste znali koje jagode da izaberete, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko najvažnijih stvari prilikom kupovine istih.

Marakuja je poznati afrodizijak iz Južne Amerike. Čaj od osušenih listova markise blagotvorno deluje na nesanicu, a nije teška za uzgoj.

Mnogi smatraju da je ukusniji od plavog patlidžana. Nema gorčine kad je potpuno beo, ali ako je malo kremast, javlja se i gorčina. Osim u boji, razlikuju se u tvrdoći kore, boji i strukturi mesa, kao i u ukusu.

Beli luk crne boje je deset puta zdraviji od njegovog starijeg rođaka, belog luka. Poseduje brojna nutritivna svojstva, posebno jer sadrži više antioksidanata i znatno viši udeo vitamina C i B6, kao i minerala poput: magnezijuma, selena, kalcijuma i fosofra.

Heljda pripada grupi medonosnih biljaka i zavisno od vremena setve može predstavljati odličnu pčelinju pašu tokom letnjeg i jesenjeg perioda kada nema drugih medonosnih biljaka.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета