Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Neverovtno koristan i istovremeno sočan i ukusan plod pomela poznat je ljudima čitavih 4000 godina unazad, a prvi su počeli da ga gaje kinezi.

Plod pomela ima okrugli oblik, dok mu je kora često debela. Što je plod zreliji, to je njegov omotač tanji. Zreo plod ima jako izraženu žutu boju kore, a nezreli pomelo je obično zelenkaste boje. 

Originalan ukus pomela je kiseo i dosta gorak, ali nove sorte se odlikuju mekšim karakteristikama ukusa. Najpre drveće sočnog citrusa raste na ostrvima Tonga i Fidži. U Kini je pomelo postao poznat oko 100. godina p.n.e. Do starog kontinenta pomelo je došao zahvaljujući moreplovcima koji su ga doneli u Evropu tokom 14. veka. 

Pre desetak godina evropski stručnjaci su stvorili nove sorte, koje već nekoliko godina daju prinose. Ove nove različite vrste pomela nisu toliko sočne, ali su dosta slađe, i pritom se skoro ne oseća kiseo ukus. Baš to je razlog što je pomelo brzo dobija popularnost, jer nailazi na dobar prijem i na zapadnom tržištu.

Pomelo se kod nas uvozi od pre desetak godina,polako dobija sve veću popšularnost kod nas.Prodaja mu je sve dostupnija,cena mu varira i uglavnom se prodaje po komadu. Pomelo je izdržljivo voće,može dosta da stoji.

Kultivisane vrste su sa aromom sličnoj kao kod grejpfruta, ali bez oporog i gorkog ukusa. Baš to je razlog da se pomelo često naziva i "medeni grejpfrut". 

VRSTE POMELA

Postoji pet osnovnih vrsta pomela:

Khao horn, koji ima žuto zelenu boju i svetlu, slatku unutrašnjost;

Khao namphun ima kruškast oblik, žuto zeleni omotač dok je unutrašnjost voća svetla i slatka;

Sorta Khao paen ima spljeskani, ovalni oblik, žuto zelenu koru, dok je unutrašnjost ove sorte pomela svetla i blago kisela;

vrsta Khao phuang ima kruškasti oblik, kora je opet žuto zelenkasta a ukus je kiselo sladak, dok je boja unutrašnjosti žućkasto bela;

Sorta Thongdi ima sferni oblik, tamno zelenu koru dok je plod rozikast i dosta sladak.

Pomelo je najbogatiji izvor vitamina C, od čega potiče niz koristi za ljudski organizam. Osim toga plod grejpfruta sadrži i značajnu količinu vitamina A, eterična ulja, antioksidanse, kao i mikro elemente.

Bogat sadržaj eteričnih ulja i antioksidansa i vitamina C pretvara pomelo u korisnog pomoćnika u borbi s virusnim obolenjima. Pomelo sadrži lipolitički ferment, koji pomaže razrađivanje i usvajanje belančevina, što je opet s jedne strane činjenica da je savršena hrana za sportiste. Mnogo je i dokazanih antibakterijskih svojstava pomela. Sok od pomela može da se koristi kod lečenja hipertenzije, jer smanjuje visok krvni pritisak. Voće deluje profilaktički protiv kancerogenih oboljenja. Pomelo je i pogodan i za dijete za mršavljenje.

Čaj od pomela se koristi čak i kao preventivna mera protiv ptičjeg gripa. Za Novu godinu Kinezi daruju ovo voće kao simbol prosperiteta i blagostanja, a u radnim kolektivima u Kini, široko je rasprostranjena praksa da se organizuju takmičenja u brzom jedenju pomela. Prema Tajlanđanima, pomelo čak leči astmu i tuberkulozu, bori se odlično protiv raka i čini ljude da budu zadovoljniji i srećniji sobom i životom.

Izvor.bonapeti.rs

POMELO - medeni grejpfrut

Komentari

real cialis no generic 2005; 353 19 2025 2033

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета