Gajenje i lekovitost gljive - SHIITAKE

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kao preventiva i za poboljšanje stanja organizma, šitake je veoma značajna za jačanje imuniteta kod osoba koje su iscrpljene poslom, kod hroničnog zamora i groznice.

Lentinus edodes je latinsko ime pečurke, nadaleko poznate kao šii take.  Šii take je samonikla u Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama sa umerenom klimom. Njena upotreba seže daleko u prošlost, kako u ishrani , tako i u lekovite svrhe. Šii take sadrži proteine, lipide, ugljene hidrate, minerale, pre svega kalcijum, fosfor, gvožđe, bakar, magnezijum, cink, mangan i drugo. Sadrži vitamine B2 i C, kao i ergosterol, provitamin vitamina D. 

Lekovitost ove gljive potiče pre svega od sadržaja polisaharida, među kojima je najdelotvorniji lentinan, to je dokazano u ispitivanjima kako na životinjama, tako i na ljudima. Pomaže kod tumora debelog creva, jetre, dojke i pluća. Ne deluje direktno na tumor, ali u organizmu stimuliše produkciju intrleukina 1 i 2, koji dalje, složenim hemijskim procesima stimulišu stvaranje makrofaga, prirodnih ćelija - ubica tumora. Povećanje imuniteta organizma je drugi značajan kvalitet ove gljive. Šitake pripada grupi delikatesnih jestivih gljiva zbog svog egzotičnog mirisa i ukusa, ali kod nekih ljudi može izazvati alergiju, koja se povlači nakon prestanka konzumiranja gljive. Kod uzgajivača ove gljive mogu se pojaviti problemi sa kožom, kao i reakcije na spore, kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Ova gljiva je obavezna namirnica u makrobiotičkoj ishrani.

Čaj od šii taki gljive

Priprema se na sledeći nacin: potopi se jedan šešir šitake gljive u dve šolje vode na jedan sat. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom.

U našim klimatskim uslovima najbolje je proizvodnju organizovati u nekorišćenim objektima od čvrstog materijala (štale, magacini, svinjci) ili plastenicima. Osnovno je da svaki gljivarnik ima dva odeljenja: jedno za inkubaciju, a drugo za plodonošenje.

Ekološki uslovi: Optimalna temperatura za vreme inkubacije, odnosno prorastanja micelija kroz hranljivi supstrat, iznosi oko 250C. Sveže gljive sadrže visok procenat vode (85-94%) koja je nužna i za gradnju, ali i razne biohemijske procese i termoregulaciju. Svetlost nije toliko bitna u periodu inkubacije, ali je izuzetno važna u vreme plodonošenja. U drugom delu inkubacije, a naročito u periodu plodonoše - nja, dolazi do uvećavanja koncentracije ugljen dioksida, te su potrebna kraća ili duža provetravanja inkubacione prostorije.

Izvor:travarisrbije.com

 

Gajenje i lekovitost gljive - SHIITAKE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poslednjih godina veoma veliki broj proizvođača interesuje se za gajenje lekovitog bilja.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Dijeta koja potiče iz Velike Britanije, a postala je veoma popularna u Hollywoodu, naziva se još i M-Plan, a zahvaljujući njoj već su smršavile Kelly Osbourne i Katy Perry.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Na području delovanja RC Vranje u voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

Gljive bi u budućnosti mogle da nađu mnogo širu primenu od one koju danas poznajemo. U nastavku pročitajte za šta se one sve mogu koristiti i pri tome čuvati životnu sredinu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета