Lekovito bilje je moguće gajiti na malim površinama

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Poslednjih godina veoma veliki broj proizvođača interesuje se za gajenje lekovitog bilja.

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba na osnovu podataka i iskustava sa terena došla je do sledećih zaključaka i saveta. Preporuka je da prvenstveno to budu mala, porodična poljoprivredna gazinstva u brdsko-planinskim područjima, sa usitnjenim parcelama, koja sa sopstvenom radnom snagom i raspoloživom mehanizacijom mogu uspešo gajiti lekovite biljne vrste. Uvođenje profitabilnijih lekovitih i aromatičnog biljnih vrsta u strukturu setve omogućilo bi stvaranje dodatnih prihoda na gazdinstvu, povećanja neto dobiti gazdinstva i njihove održivosti i ekonomske efikasnosti.

Takođe, jedan od bitnih faktora je ugovorena proizvodnja, odnosno savetuje se poljoprivrednicima da ne ulaze prvi put u ovu proizvodnju ukoliko nema ugovoren plasman, a ni mogućnosti za sušenje i doradu.
Gajenje lekovitog bilja na malim površinama se izvodi kada se ono prvi put pojavljuje u strukturi biljne proizvodnje na gazdinstvu. Preporuka stručnjaka je da se određena vrsta lekovitog bilja gaji na 0,1-0,2 ha u početku, dok se u potpunosti ne ovlada tehnologijom gajenja i prerade koja bi trebalo da se izvodi kroz udruženja ili zadruge, jer zahteva veća finansijska ulaganja.

Uvođenje gajenja lekovitog i aromatičnog bilja preporučuje se na malim poljoprivrednim gazdinstvima, i to u brdskim i brdsko-planinskim područjima. Mala gazdinstva su pogodna za ovaj vid proizvodnje iz više razloga. Ova proizvodnja na malim površinama ne zahteva velika finansijska ulaganja. Svi radovi mogu se obaviti sopstvenom radnom snagom, beza angažovane radne snage, što značajno smanjuje troškove ove proizvodnje. Na manjim površinama moguće je pravovremeno obavljanje svih agrotehničkih operacija (setva, sadnja, okopavanje, prihrana i sl.). Kada se proizvodi na malim površinama, nisu potrebna velika ulaganja u kapacitete za sušenje.

Zasnivanje proizvodnje mora biti praćeno adekvatnom edukacijom proizvođača, jer se sa lekovitim biljem sreću po prvi put u proizvodnji i neophodno je da se njoj u potpunosti prilagode, kao i raspoloživu mehanizaciju na gazdinstvu.

Pre zasnivanja proizvodnje mora se izabrati jedna ili više vrsta lekovitog bilja na osnovu raspoloživog zemljišta i njegovih osobina, raspoložive radne snage, raspoložive mehanizacije, skladišnih objekata i dr- objasnila Svetlana Jerinić, PSSS Valjevo

 

Lekovito bilje je moguće gajiti na malim površinama

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Lavanda je aromatična biljka naročito rasprostranjena na Mediteranu. Međutim, na jednoj našoj planini se već godinama uspešno gaji ova biljna vrsta od koje se dobija etarsko ulje visokog kvaliteta.

Uz velike cvetove i plodove ljubičice koji dolaze u raznim različitim oblicima od okruglih do duguljastih i različitih boja od duboko ljubičaste do bele, uzgoj patlidžana može biti još zabavniji od jedenja. Sledeći naše kratke savete u nastavku, čak i baštovan početnik može da uzgaja izvrsne patlidžane u svom dvorištu.

Kada prvi put vidite rastući čufu, možete pomisliti da je ovo divlja šaš, ne sumnjajući da njegovi rizomi sadrže ukusne nudule oraščiće slične bademima.

Predstavnici ovog roda su drveće ili žbunovi, često sa krupnim listovima.

Endivija je povrće koje svojim izuzetnim nutritivnim vrednostima i specifičnim ukusom predstavlja pravi užitak za sve ljubitelje ove namirnice.

Petolist srčenjak (Potentilla erecta) za lek se skuplja korenje koje se vadi u decembru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета