Foto:Wikipedia

Foto:Wikipedia

Zelena pupavka (Amanita phalloides) jedna je od najotrovnijih gljiva široko rasprostranjena po Europi i izaziva trovanja faloidinskog tipa, to jest onih sa smrtonosnim posljedicama, kod djece u 100% slučajeva. Izaziva oštećenja jetre i prestanak rada bubrega izazvanim delovanjem veoma opasnih otrova amatoksina i alfa amanitin

Izuzetno je toksična i odgovorna je za većinu smrtonosnih trovanja gljivom.

Procenjeno je da je 30 grama  zelene pupavke dovoljno da izazove smrt čoveka. 2. Strogo se predlaže da se potencijalne zelena pupavka ne stavlja u košaru s drugim jestivim gljivama i da se izbegava međusobno dodirivanje.
Za zelenu pupavku su neki izjavili da ima dobar, ugodan okus. Zbog toga što se prvi znaci otrovanja vide tek nakon 8 do 27 sati čini je posebno opasno, simptomi se vide kad su već svi interni organi oštećeni, a često i nepovratno. Prvi simptomi su gastrointestinalne (probavni sustav) prirode, uključuju bolove nadutosti, proliv i povraćanje što vodi do dehidracije.Ovi prvi simptomi nestaju nakon dva do tri dana nakon uzimanja. Nakon toga se javljaju simptomi ozbiljnijeg oštećenja povezanog sa jetrom: žutica, delirijum, napadi tremora (drhtanje) i koma zbog naglog otkazivanja jetre i encefalopatije uzrokovane akumulacijom toksina u krvi koji su se tamo našli zbog normalnog procesa jetra.

RASPROSTRANJENOST

Raste u svim šumama, ali pretežno ispod listopadnog drveća, od ranog leta do jeseni.

OPIS

Klobuk širine do 15 cm, najpre zvonast ili jajolik, zatim konveksan i napokon otvoren. Boja je više ili manje zelena, maslinastozelena, ponekad žutozelen, sivozelen ili smeđozelen. Vrlo retko s belim krpicama, ali na donjim slikama možete videti kako je jedan primerak gotovo celi prekriven belim ostatkom ovoja. To znači da su odstupanja uviek moguća i zato maksimalan oprez. Za kišnih dana klobuk bude malo ljepljiv, a inače je gol i gladak. Gotovo uvek s tamnijim zrakastim prugama na kožici klobuka. Rub klobuka gladak. Listići bele boje, ponekad sa zelenom nijansom, slobodni ili jedva pričvršćeni za stručak, gusti, meki, široki, zaokruženih krajeva, različite duljine.

Meso je belo, pod kožicom klobuka zelenožućkasto, na zraku ne menja boju. Miris neodređen i nenapadan, neugodan.

Izvor:survival.aforumfree.com

SMRTNO OTROVNA GLJIVA

Komentari

[url=http://buycialikonline.com]cialis online generic[/url] levitra effects

and of the inside fluids are R o and R i respectively. buy stromectol online Azithromycin 250mg Canada

Analyse Du Clomid stromectol to buy Acheter Du Cytotec En Ligne

However, most versions of generic tadalafil cost between 5 and 25 per tablet buy cialis online in usa

com, has received accreditation from the National Association of Boards of Pharmacy s VIPPS Verified Internet Pharmacy Practice Sites program reddit priligy Levitra is also a quality generic, with a favorable price

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive je vrlo zdrava u hranjiva namirnica koja bi se svako toliko trebala naći na vašem tanjiru.

Postoje izvještaji koji kažu kako konzumacija jestivih gljiva iz roda puhara zaustavlja bolove i imaju brojna druga korisna svojstva na naš organizam. U nastavku govorimo o tikvastoj puhari.

Rudnjača je gljiva koja postoji u jestivom i otrovnom obliku. U nastavku teksta saznajte njihove osnovne karakteristike i kako ih možete razlikovati.

Velika puhara (lat. Langermannia Gigantea) je gljiva loptastog oblika koja se uglavnom sreće tokom leta i s jeseni. Naseljava umerene klimatske zone u svim delovima sveta i najčešće se može pronaći na otvorenim i poluotvorenim mestima poput bašta, na livadama, poljima, u okolini seoskih puteva i drugde gde je zemljište izdašno hranljivim materijama.

Opstanak gljiva u njihovim prirodnim staništima ugrožava nekontrolisana seča šuma, ali i nepoštovanje elementarnih odredbi Zakona koje se odnose na vreme i način berbe. Iako se sakupljanjem pečuraka može ostvariti dobra zarada, one su u Srbiji sve ugroženija vrsta, jer o ovom prirodnom blagu brinu samo malobrojna gljivarska udruženja.

Baršunasta panjevčica (Enoki, Enokitake), latinskog naziva Flammulina velutipes, spada pod jestive pečurke koje pripadaju porodici Physalacriaceae. Ova pečurka naziv je dobila po svom baršunastom izgledu i po tome što ju je u šumi najčešće moguće naći na panjevima. Kod nas je još poznatija i pod nazivom zimska panjevka, enoki ili enokitake s obzirom na to da raste tokom zime.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета